İmamoğlu, Melen Barajı'nı ziyaret etti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, gövdesindeki çatlaklar nedeniyle bugüne kadar hizmete sokulamayan Melen Barajı'nı üçüncü kez ziyaret etti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Melen Barajı'nı ziyaret edip, DSİ İstanbul 14. Bölge Müdürü’nden çalışmalarla ilgi bilgi aldı. Çalışmaların ne zaman biteceğini soran İmamoğlu, yaz aylarında sürecin net olarak paylaşılması halinde, nakledilecek suyla ilgili İBB ve İSKİ olarak iş programlarını oluşturacaklarını söyledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, temeli 2007'de atılan ve 2016'da bitirilmesi öngörülen “kentin su sorununu çözecek proje” olarak bilinen Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ni ilk olarak 19 Ekim 2019’da incelemişti. İmamoğlu’nun bu ziyareti, projenin, baraj gövdesindeki çatlaklar nedeniyle durduğu gerçeğini tekrar gündeme getirmişti. Bu şekilde kamuoyunda gündem oluşturan barajda yapılacak tamirat işlemleri, 2021 yılı yatırım planına alınmıştı. İmamoğlu, en son 17 Eylül 2020’de incelemelerde bulunduğu Melen Barajı’nı, bugün bir kez daha ziyaret etti.

'Barajın yeni bir sürece ihtiyacı vardı'

Ekrem İmamoğlu, İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu’nun da eşlik ettiği incelemeler sırasında Devlet Su İşleri (DSİ) İstanbul 14. Bölge Müdürü Celallettin Ensar Şengül tarafından çalışmalarla ilgili bilgilendirildi. İmamoğlu, “Melen'i ziyaretimizin amacı, buradaki barajın, İstanbul’un kritik olan su sorununu kesin bir çözüme kavuşturması” dedi.

İBB Başkanı olmasından birkaç ay sonra 2019'da Melen'i ziyaret ettiğinde kritik bazı sorunlar olduğunu gördüklerini belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

"Ne yazık ki, bazı çatlaklar söz konusuydu. Yeni bir sürece ihtiyacı vardı barajın. Barajın o şekilde hizmete açılamayacağı, tedbirin alınması gerekliliği bir rapora dayandırılmıştı. Süreci hükümetle ve Türkiye’yle paylaştıktan sonra, yatırım planına alındı ve ardından ihale süreci başlatıldı. 2020’nin şubat ayında ihalesi yapıldı ve yüklenici firmayla beraber süreci başlattılar. Tarım Bakanı’nı ziyaret ettim ve ardından karşılıklı istişareyle, sürecin yönetilmesi doğru olur kanaati, karşılıklı kabul edildi. O günden bugüne de DSİ ile İSKİ arasında bir iletişim bağı kuruldu” 

'4 ana konuda çalışma sürdürülüyor'

DSİ Bölge Müdürü’nden önemli bilgiler aldıklarını aktaran İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Şu an, benim gördüğüm kadarıyla, barajda 4 ana hususta çalışma sürdürülüyor ve sürdürülecek. Bunlardan bir tanesi, barajın özellikle su geçirimsizliğini, gövde öncesinde sağlayan bir çalışma. İkincisi; gövdenin tümden membranla kaplanarak, su geçirimsizliğinin gövdede çatlakların yarattığı sürecin bertaraf edilmesiyle ilgili bir çalışma. Yine çıkış tarafında bir güçlendirmeyle beraber kaya dolguyla sürecin desteklenmesi.

Bu gövdenin altında da zemin güçlendirilmesi diye 4 farklı işlemden bahsedildi. Bunlarla ilgili yoğun bir süreç işleyecek. Çalışmalar sürüyor. Bölge Müdürümüzden şunu arzu ettik. Dedik ki; bir nevi biraz yol yürünsün, şantiye koşulları, zemin koşulları ortaya çıksın; bu yaz içerisinde süreci net olarak kamuoyuyla paylaşırsanız bu, bizim için ve İstanbul için değerli bir bilgi olacaktır. Barajın bitmesiyle beraber, İstanbul’a nakledilecek suyla ilgili, İBB’ye ve İSKİ kurumumuza da ait iş ve işlemler var. Bu bağlamda da biz de kendi programımızı yaparız diye, fikrimizi ilettik. Sanıyorum, DSİ de bu konuda hem kurumumuzu hem kamuoyunu iş programı açısından en yakın zamanda bilgilendirecektir"

'İSKİ'nin bölgedeki yatırımları 500 milyon TL'yi buluyor'

İSKİ’nin Melen ve çevresinde başka hizmetleri olduğunu da vurgulayan İmamoğlu, “Özellikle havzayı koruyan, kolektörlerle bütün atık suları toplayan, baraja tek bir damlasının dahi akmayacağı bir biçimde sonraki safhaya aktaran tünellerin de yapımı dahil olmak üzere, çok ciddi bir yatırımın içerisindeyiz. Belki de 300 milyon TL’yi aşacak bir yatırım yapıyoruz.

Tünellerle beraber bu 500 milyon TL’yi buluyor. Süreçleri başlattık, hızla devam ediyoruz. Tabiri caizse, buraya yerleşiyoruz. Buraya bir hizmet binası yapıyoruz. İSKİ’nin buradaki faaliyetleri İstanbul için çok kıymetli olacak. Bu anlamda çevre köylerin, çevre belediyelerin de bazı atık sularını bu kolektörlere aktarmalarıyla onlara da çevre adına bir katkı sunma zeminini sunmuş olacağız” dedi.

Bölge halkına istihdam olanağı

Yaptıkları yatırımlarla bölgede istihdam olanakları yaratacaklarını aktaran İmamoğlu, “Bu bölgenin insanları, buradan ekmek yesin. Umarım bir an önce inşaat biter, su dolmaya başlar barajımıza. İSKİ de işlemlerimizi bitirir ve bu tesisimizin çevreye böyle bir faydası olur. Çok faydalı bir Melen gezisi olmuştur. Yakın zamanda, DSİ’nin iş bitim tarihini açıklamasıyla da sanırım biz, artık önümüzde daha fazla riskli gördüğümüz Melen öncesi ne kadar vakit kaldığını da öğrenmiş olacağız. Bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum” diye konuştu.

 

Etiketler :