İddia: Libya'ya ateşkes önerisini Erdoğan gündeme getirildi

İddia: Libya'ya ateşkes önerisini Erdoğan gündeme getirildi
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Libya'da devam eden çatışmaların sona ermesi için ateşkes çağrısında bulunmasına ele aldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen toplantıların ardından, Libya’da devam eden çatışmalara ilişkin ateşkes çağrısında bulunulmuştu.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında bu çağrının nasıl ortaya çıktığını kaleme aldı. 

Selvi, "Ateşkes önerisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirildiği, Putin’in de güçlü bir şekilde destek verdiği söyleniyor" diye yazdı.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Erdoğan - Putin görüşmesinden Libya’da ateşkes önerisi çıktı. İç savaşın şiddetlendiği Libya’da iki liderin ateşkes kararı alması uluslararası camiadan önemli destek buldu.

Peki öneri nasıl ortaya çıktı? Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde bu yönde bir hazırlık yapılmış mıydı, yoksa liderlerin görüşmesi sırasında mı şekillendi? Bu konu hakkında elimizdeki bilgiler sınırlı ancak ateşkes önerisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirildiği, Putin’in de güçlü bir şekilde destek verdiği söyleniyor. Erdoğan bu tür zirvelere çok iyi hazırlanan bir lider. Hazırlattığı kitaplarla, video görüntüleri ve alternatif önerilerle zirvelerden sonuç almasını başarıyor.

İki lider ateşkes önerisini geliştirerek Libya’da inisiyatifi ele aldılar. Sarraç hükümetinin kabul ettiği ateşkes önerisini Hafter’in reddettiği açıklandı. Hafter’e ateşkesi kabul ettirme görevini Rusya’nın üstlendiği, Erdoğan ve Putin’in ateşkesi hayata geçirme konusunda kararlı oldukları ifade edilmişti. Rusya, Hafter’i desteklemeye devam mı edecek yoksa ateşkes kararının arkasında mı duracak? Bundan sonra gözler Putin’in üzerine olacak. Rusya Hafter’e desteğini sürdürecek mi. Hafter’in ateşkes kararını tanımaması ihtimaline karşılık, bir B Planı olduğu söylenmişti. Bakalım Hafter’e teslim mi olunacak, yoksa Hafter hizaya mı getirilecek? Libya’da yeni bir süreç başlıyor..
 

Etiketler :