11 milyonu İçişleri kartvizitiyle yok etmiş

11 milyonu İçişleri kartvizitiyle yok etmiş
AKP’li isimlere yakınlığıyla bilinen Romanlar Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar’ın Umre’ye gönderme vaadiyle 872 kişiden aldığı ücretleri geri ödememesinin dışında turizm acentalarına da 8 milyon 620 bin lira olan ödemeyi yapmadığı ortaya çıktı.

HAZAR DOST

İddiaya göre Çokyaşar, normal fiyattan çok daha ucuza umre seyahatleri düzenliyor ve bu fiyat indirimini de devlet teşviğiyle sağladığını söylüyordu. Kendisini Cumhurbaşkanlığı'na yakın olarak göstermek içim de AKP'li siyasilerle çektirdiği fotoğrafları sosyal medyaya koyuyordu. Yine halktv.com.tr'ye konuşan kaynaklar, mağduriyet öncesindeki süreçte Çokyaşar'ın İçişleri Bakanlığı İstişare Kurulu üyesi olduğunu da belirtti. 

Çokyaşar'ın bu referansları acentaların paralarını daha sonra almak üzere umre seyahatleri düzenlemesini sağlıyordu. Çokyaşar ise bazı komisyoncuları araya koyarak acentalara müşterileri gönderiyordu.  başlarda her şey yolundaydı. 3 bin 500 lira gibi cüzi ücretlerle umreye gidenler memnun, devletten gelecek destek paralarıyla kar edeceklerini uman acentalar umutluydu.

Ancak bir süre sonra acentalar bir türlü para alamayınca Çokyaşar'dan şikayetçi oldu ve seyahatleri sonlandırdı. Bu aşamada ikinci mağdur grubu olarak umreye gitmek üzere para veren ama seyahatleri gerçekleşmeyen müşteriler ortaya çıkmaya başladı. Olaydaki üçüncü mağdur grubunu ise Çokyaşar'a müşteri sağlayan komisyoncular oluşturuyor. 

Ahmet Çokyaşar, Cumhurbaşkanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı himayelerinde Roman vatandaşlarını umreye götürme projesinden dolayı devlet tarafından teşvik aldığını iddia ediyordu. Acentalara da anlaşılan ücretin yüzde 50'si peşin geri kalanını da devlet tarafından 45 gün sonra ödeneceğini söyledi.

Fakat Çokyaşar'ın kurduğu sistem, 2019'da sıkıntıya girmeye başladı. Acentalara olan ödemeleri yapmayan Çokyaşar, umreye gidecek olan vatandaşların da paralarını geri vermedi. 

Süreci dün haberleştiren halktv.com.tr, Çokyaşar'ın mağdur ettiği acentalarla görüşerek, piyasadaki mağdurların gördüğü toplam zararı araştırdı. 

Tek bir acentanın 572 bin dolar alacağı var

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir turizm acentası, Çokyaşar'ın en büyük mağdurlarından. 572 bin dolar alacağı olduğunu söyleyen şirket yetkilisi, Çokyaşar'ın hayatlarını mahfettiğini söylüyor. 

Başlarında paralarını aldıklarını söyleyen şirket yetkilisi, Çokyaşar'ın ödemeleri yapmamasının ardından icra takibi başlattıklarını fakat kendisinin üzerine hiçbir şey olmadığını söylüyor. 

İçişleri Bakanı'na şikayet etmekle tehdit etmiş

Turizm şirketi sahibi, Çokyaşar'ı defalarca aradığını ve borcunu istediğini söylüyor. Yaşadığı mağduriyet sonrası arabasına, ofisindeki malzemelere haciz geldiğini belirten yetkili, ''Hakkımda 15-20 icra takibi var. Bizi yiyecek ekmek parasına mecbur bıraktı'' diyor. 

Borçlarını istedikleri sırada Çokyaşar'ın kendilerini tehdit ettiğini de söyleyen acenta sahibi, ''Bizleri 'İçişleri Bakanı'na şikayet ederim' diyerek korkutuyordu'' diye konuştu. 

İçişleri Bakanlığı yetkilileri durumdan haberdar

İçişleri Bakanlığı'na e-posta atarak mağduriyeti anlattıklarını söyleyen acenta sahibi, ''Bir ekip göndererek olayı soruşturdular. Bize olan borcu ve verdiği zarar kayıt altına alındı. Fakat tekrar aradığımız zaman süreç yokuşa sürüldü'' diye konuştu. 

Adana, Mersin, Bursa, Kocaeli ve İstanbul…

Yaşanılan mağduriyetin boyutunu dün yaptığımız haberde anlattıktan sonra, Türkiye çapından mağdurlar halktv.com.tr'ye ulaşmaya başladı. Ahmet Çokyaşar'ın İçişleri Bakanlığı kartvizitiyle kendilerini dolandırdığını iddia eden vatandaşlar ağırlıklı olarak Adana, Mersin, Bursa, Kocaeli ve İstanbul'da yaşıyor. Turizm acentaları da Çokyaşar'ın en çok bu illerden müşteri bulduğunu söylüyor. 

11 milyon liralık mağduriyet

halktv.com.tr'ye konuşan turizm acentaları, Çokyaşar'ın kendilerine olan borcunu anlattıkça mağuriyetin boyutu ortaya çıktı. Sadece turizm acentalarına 8 milyon 600 binden fazla borcu olan Çokyaşar, ayrıca 872 kişiden umreye götürme vaadiyle 3 bin 500 lira aldı. 

Şu anda toplamda 11 milyonu aşkın borcu olan Çokyaşar, borcunu ne zaman ödeyeceğine dair bir açıklamada bulunmuyor.