3 milyon lira veren 872 kişi umre yolunda kaldı: AKP'li STK başkanı acentaları da yaktı dindarları da

3 milyon lira veren 872 kişi umre yolunda kaldı: AKP'li STK başkanı acentaları da yaktı dindarları da
AKP’li isimlere yakınlığıyla bilinen Romanlar Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar’ın Umre’ye gönderme vaadiyle 872 kişiden 3 bin 500 lira aldığı ve turu düzenleyen turizm şirketlerine ücretlerini ödemediği ortaya çıktı.

HAZAR DOST

İddiaya göre Çokyaşar, normal fiyattan çok daha ucuza umre seyahatleri düzenliyor ve bu fiyat indirimini de devlet teşviğiyle sağladığını söylüyordu. Kendisini Cumhurbaşkanlığı'na yakın olarak göstermek içim de AKP'li siyasilerle çektirdiği fotoğrafları sosyal medyaya koyuyordu.

Çokyaşar'ın bu referansları acentaların paralarını daha sonra almak üzere umre seyahatleri düzenlemesini sağlıyordu. Çokyaşar ise bazı komisyoncuları araya koyarak acentalara müşterileri gönderiyordu.  başlarda her şey yolundaydı. 3 bin 500 lira gibi cüzi ücretlerle umreye gidenler memnun, devletten gelecek destek paralarıyla kar edeceklerini uman acentalar umutluydu.

Ancak bir süre sonra acentalar bir türlü para alamayınca Çokyaşar'dan şikayetçi oldu ve seyahatleri sonlandırdı. Bu aşamada ikinci mağdur grubu olarak umreye gitmek üzere para veren ama seyahatleri gerçekleşmeyen müşteriler ortaya çıkmaya başladı. Olaydaki üçüncü mağdur grubunu ise Çokyaşar'a müşteri sağlayan komisyoncular oluşturuyor. 

Ahmet Çokyaşar, Cumhurbaşkanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı himayelerinde Roman vatandaşlarını umreye götürme projesinden dolayı devlet tarafından teşvik aldığını iddia ediyordu. Acentalara da anlaşılan ücretin yüzde 50'si peşin geri kalanını da devlet tarafından 45 gün sonra ödeneceğini söyledi. 

halktv.com.tr’ye konuşan mağdur turizm acentası sahibi Hamdi Elalmış, mağduriyet öncesinde Ahmet Çokyaşar’ın kendilerine AKP’li isimlerle çekilmiş olan fotoğraflarını gösterdiğini ve sözleşme imzalamadan önce AKP İzmir milletvekili Cemal Bekle ile görüştüklerini söyledi. 

Türkiye'nin çeşitli illerinde aracıların, turizm acentalarının ve Umre'ye gitmek isteyen kişilerin parasını bir yıldır ödemeyen Ahmet Çokyaşar'ın uyguladığı yöntemin ayrıntılarına halktv.com.tr ulaştı. 

Cemal Bekle yapılan görüşmede, Umre’ye yapılacak olan projeyi kendisine Bekle’nin de anlattığını söyleyen Elalmış, ‘‘Ahmet Çokyaşar’ı şikayet ettiğimizde bize ‘Şikayet ederseniz devlet parayı ödemez’ diyor’’ diye konuştu. 

whatsapp-image-2021-06-02-at-12-52-29.jpeg

Romanlar Konfederasyonu ve turizm acentası arasında yapılan sözleşme

Öte yandan Ahmet Çokyaşar'ın turizm acentalarının yetkililerini, meclise götürdüğü ve iktidar partisinden siyasilerle tanıştırdığı öğrenildi. 

Elalmış, ''Devletten bize ödeneceği paranın karşılığında bize senet ödediler. Kurumun resmi kaşesi ve şahsın imzası ile imzalanmış durumda konfederasyonun başkanı olduğuna dair imza bizde mevcut'' diyor. 

adsiz-tasarim-23.jpg

Elalmış, Ahmet Çokyaşar'ın kendi acentasına şu anda en az 120 bin dolar (1 milyon 32 bin lira) borcu olduğunu söyledi.

‘‘En az 10 aracı kullanıyordu’’

halktv.com.tr, turizm şirketleri dışında, Ahmet Çokyaşar adına Türkiye’nin çeşitli illerinde aracılık yaparak umreye gidecek insan toplayan kişilere de ulaştı. Bursa’da 2018 yılından bu yana Ahmet Çokyaşar’a umreye gönderilecek kişilerin paralarını yatırdığını söyleyen Serhat Budak, ‘‘Şu ana kadar 1 buçuk milyon lira para gönderdim ona. Sıkıntılar 2019’un son aylarında başladı. Bizden umreye gidecek kişiler için ekstra paralar da istedi, onları da gönderdik’’ dedi.

‘‘Sadece benim 'Umrecilerime' 700-800 bin liralık borcu var’’

100-150 kişinin Umre’ye gitmek için paralarının yatırıldığını söyleyen Budak, buna rağmen turun gerçekleşmediğini söyledi. Para transferinde doğrudan Ahmet Çokyaşar ile muhatap olduğunu belirten Budak, ‘‘Paralar geri ödenmedi. Ödenmesi için aradığımız zaman bize ‘Dik duralım, devletten yardım bekliyoruz’ diye cevap veriyor’’ diye konuştu.

Devletten nasıl yardım bekleniyor?

Ahmet Çokyaşar, 2015’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törende, ‘‘Sayenizde bu insanlar Umre’ye gidiyor’’ diyor. halktv.com.tr’ye konuşan kaynaklar, Çokyaşar’ın insanlara bu videoyu göstererek iş yapmaya ikna ettiğini söylüyor. 

Sadece bu kadar da değil. Çokyaşar’ın AKP grup toplantısında İzmir Milletvekili Cemal Bekle ve diğer parti yetkilileriyle, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fahri Kasırga ile fotoğrafları da bulunuyor. 

adsiz-tasarim-24.jpg

Bakan’ın özel kalemi: Terbiyesizlik yapma

Turizm acentası sahibi Elalmış, ‘‘Bu şahıs, AKP milletvekilleriyle olan fotoğraflarını kullanarak milleti dolandırıyor’’ derken, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan’ın özel kalemi olan kişiyle yaşadığı diyalogtan da bahsediyor. 

Yaşadıkları mağduriyet için Ahmet Çokyaşar’ın adres gösterdiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı da aradıklarını söyleyen Elalmış, ‘‘Özel kaleme durumu anlattığımda, ‘Terbiyesizlik yapma. Böyle bir şey olmamıştır’ diyerek telefonu suratıma kapattı’’ diyor. 

Savcılık: Pandemiden dolayı aksaklık çıkmış, dolandırıcı değildir

Eralmış, savcılığa giderek şikayetçi olduklarında da başka bir şokla karşılaştıklarını söyledi. Savcılığın, şikayetleri inceledikten sonra kendilerine, ‘‘Pandemiden dolayı aksaklık çıkmış. Tedbirler olduğu için götürememiş. Bu kişiyi dolandırıcı yapmaz’’ dediğini söyleyen Eralmış, mağduriyetlerini anlatmalarına rağmen çözüm bulamadıklarını belirtti.