Başsavcılık İmamoğlu için İçişleri'nden soruşturma izni istemiş

Başsavcılık İmamoğlu için İçişleri'nden soruşturma izni istemiş
İçişleri Bakan Sözcüsü, İBB Başkanı ile ilgili soruşturmaya ilişkin "İmamoğlu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir işlemi bu" demişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise "İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni istenmiştir" dedi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını açıkladı.

İmamoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma hakkında bilgi veren Çataklı, "İmamoğlu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir işlemi bu. İstanbul Başsavcılığı bir talepte bulunmuş, Sayın İmamoğlu’nun HDP’li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü, yine ziyaret ettiği belediye başkanlarını ve anılan partiyi desteklediği, bir ziyareti esnasında Fatih Sultan Mehmet’e ait türbeye saygısızlık yaptığı iddiaları ilgili. Bu iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir işlem var. Bize gönderildi. dolayısıyla her Cumhuriyet Başsavcılığından gelen işlemlere nasıl rutin olarak yapmamız gerekenler varsa bu süreçte yürüyor" dedi.

Soruşturmasına konu olan iki olaydan ilki Ekrem İmamoğlu eşi Dilek İmamoğlu'nun 31 Ağustos 2019'de görevden alınan HDP'li belediye başkanlarını Diyarbakır'da ziyaret etmesi.   

Savcılığın soruşturma açtığı ikinci olay ise İmamoğlu'nun 29 Mayıs 2020'de “İstanbul'un Fethi'nin 567. Yıldönümü Kutlama Programı” kapsamında Fatih Camii bahçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ne yaptığı ziyarette çekilen görüntülerle ilgili.
 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan İmamoğlu soruşturması açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatıldığına dair iddialara ilişkin açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma açılması için izin istendiğinin belirtildiği açıklamada, İmamoğlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruşturmanın bulunmadığı kaydedildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ‘Fatih Sultan Mehmet Han Türbesini ziyareti sırasında saygısızlık yaptığı ve HDP Belediye Başkanlarını ziyaret ederek görevini kötüye kullandığı’ iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldığına dair iddialara yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma için izin istendiği, CİMER üzerinden yapılan ihbarla ilgili başlatılan bir soruşturma olmadığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada:
“Bazı basın yayın kuruluşlarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını içeren haber ve paylaşımlarla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur.
Cumhuriyet Başsavcılıklarının elektronik posta adresleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ulaşan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun "Fatih Sultan Mehmet Han Türbesini ziyareti sırasında saygısızlık yaptığına ve HDP Belediye Başkanlarını ziyaret ederek görevini kötüye kullandığına" yönelik ihbarlar kayda alınmıştır. Akabinde ilgilinin kamu görevlisi olması nedeniyle yasal zorunluluk gereğince (4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun) İçişleri Bakanlığından soruşturma açılması için izin istenmiştir.
Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde soruşturma izni verilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından gerekli değerlendirmenin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
ifadelerine yer verildi.