İbrahim Kahveci: BOTAŞ’ın borcunu millet ödeyecek, varlığını yabancı yiyecek

İbrahim Kahveci: BOTAŞ’ın borcunu millet ödeyecek, varlığını yabancı yiyecek
İYİ Parti lideri Meral Akşener'in gündeme getirdiği BOTAŞ'ın özelleştirilmesi iddiasına ilişkin değerlendirme yapan İbrahim Kahveci, "Muhtemelen şu an BOTAŞ'ın alacağı 30 milyara falan gelmişti. Borcu millet ödeyecek varlığı yabancıya yetirecekler" dedi.

Halk TV'de Seda Selek ile 'Neden Sonuç' programında BOTAŞ'ın özelleştirme iddialarına ilişkin konuşan Ekonomist İbrahim Kahveci, "Türkiye'de de şu anda enerji ile ilgili sorunlar var. 25 yıl sonra ilk kez doğalgazı ucuza alıyoruz. Petrol şu anda 84 dolara geldi, muhtemelen biz doğalgazı 70 dolarlık petrol fiyatına göre alıyoruz. Avrupa'da şu an bin dolarların üzerinde. Bizim gaz bulma sıkıntımız var." dedi.

Kahveci şöyle devam etti:

BOTAŞ'ta 2018 yılında yaklaşık 20 milyarın üzerinde alacak vardı. Gaz vermiş parasını almamış... Ardından BOTAŞ bilançoları ortadan kaldırdı. Muhtemelen şu an BOTAŞ'ın alacağı 30 milyara falan gelmişti. Borcu millet ödeyecek varlığı yabancıya yetirecekler.

Akşener gündeme getirmişti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri'nin özelleştirilmesini gündeme getirmişti. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, " "Şimdi de çıkmışsın, daha tehlikeli bir işe kalkışıp; Ülkemizin çok önemli iki kurumu olan, Türkiye Petrolleri’ni ve BOTAŞ’ı, yandaşlarına ve sözüm ona savaş açtığın, küresel sermayeye, göz göre göre, peşkeş çekmeye kalkıyorsun. Aklınca bunu da, şahsi şirketin bellediğin, Varlık Fonu üzerinden yapacaksın. Ama sen her ne kadar, kapalı kapılar arkasında iş çevirip, bu iki şirketimizin pazarlığını, milletimizden gizlemek istesen de, olan, biten her şey ortada. Yazıklar olsun." demişti.

Akşener şöyle konuşmuştu:

"Değerli dava arkadaşlarım; Sayın Erdoğan, BOTAŞ’ı, Ticari, International ve Altyapı olarak, üç ayrı şirkete bölüp; Ticari AŞ ve International AŞ’nin hisselerini, aynı Türk Telekom özelleştirmesinde olduğu gibi, yaranmak istediği yabancı sermayeye, satmak istiyor. Altyapı AŞ’yi de; BOTAŞ’ın tüm borçlarını üstlenen, bir kamu kuruluşu hâline getirip, bunun maliyetini de, milletimize yıkmak istiyor. Tezgaha bakar mısınız?

Buna benzer bir başka tezgah da, Türkiye Petrolleri’nde yaşanıyor. Türkiye’nin petrol ihtiyacının, yaklaşık onda birini sağlayan, bu milli şirketimiz de, Sayın Erdoğan’ın özel ilgi alanına girmiş gözüküyor. BOTAŞ’taki durum, Türkiye Petrolleri için de geçerli. Sayın Erdoğan ve arkadaşları, onu da, aynı BOTAŞ gibi, sessizce Varlık Fonu’na katıp, satacaklar. Rant sevdasına bakar mısınız? Vizyonsuzluğa bakar mısınız? Kafkaslar’dan gelecek, potansiyel yeni boru hattı projelerini zaten geçtim, ama Doğu Akdeniz’deki İsrail gazının, taşınması tartışılırken, iktidar, BOTAŞ’ı parçalayıp satmanın peşinde… Dünya, enerji krizini tartışırken, iktidar, Karadeniz’de doğalgaz bulan, Türkiye Petrolleri’ni satmanın peşinde. Allah sonumuzu hayreylesin…

Sayın Erdoğan; Petrol ve doğalgaz üretiminin, devlet kontrolünden çıkması, milletimizin çıkarlarına aykırıdır. Enerji kaynaklarının, ülkeler için, en değerli varlıklara dönüştüğü günümüzde, yabancı sermayeye yaranmak, yandaşlarına da rant sağlamak için attığın bu adımlar, Türkiye için, bir güvenlik sorunudur. Böyle sorumsuzluk olmaz. Böyle iş bilmezlik, böyle ciddiyetsizlik olmaz. Böyle devlet yönetilmez. Milli çıkarlarımızı, bu şekilde tehlikeye atamazsın. Bitmek bilmeyen rant sevdan uğruna, sadece bizlerin değil, çocuklarımızın ve torunlarımızın da geleceğine, ipotek koyamazsın."