İBB soruşturmasında itirazlar tek mahkemede toplanıyor

Altan Sancar
19 Mart sabahı Ekrem İmamoğlu ve kurmaylarının da aralarında bulunduğu 100’ü aşkın kişi, evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklanan isimler, farklı 12 Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgulandı ve 23 Mart 2025 tarihinde haklarında tutuklama kararları verildi.
Tutuklamaların ardından, avukatlar farklı tarihlerde kararlara itirazda bulundu. Bazı avukatlar 28 Mart’ta, bazıları ise 7 Nisan ve öncesinde itiraz dilekçelerini sundu. Ancak yalnızca Mahir Polat’a ilişkin yapılan itiraza dair bir karar açıklanırken, diğer tüm tutuklulara ilişkin itirazlar cevapsız bırakıldı.
Avukatlar, tutuklama kararlarını veren Sulh Ceza Hakimliklerinden bilgi almak istediklerinde, dosyaların savcılıktan istenmesine rağmen henüz gönderilmediği yanıtını aldı. Hakimlikler, dosyalar kendilerine ulaşmadığı için itirazları değerlendiremedi.
Savcılık makamıyla görüşen avukatlara ise "Yakın zamanda göndereceğiz" yanıtı verildi. Ancak bu ifadenin üzerinden çok geçmeden, 10 Nisan 2025 tarihinde, tüm dosyalar 12 farklı Sulh Ceza Hakimliğine iletildi. Dosyaları aynı gün teslim alan mahkemeler, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre üç günlük yasal süreye rağmen, itirazları aynı gün içinde reddetti ve dosyaları nöbetçi mahkeme olan İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk etti.
Böylece farklı tarihlerde yapılan başvurular, aynı gün içinde karara bağlandı ve yaklaşık 50 tutuklunun itirazları, artık tek bir hakim tarafından değerlendirilecek. Edinilen bilgiye göre kararın pazartesi çıkması bekleniyor.
İtirazların tek mahkemede toplanması için Avukat Baran Kaya ise “tarafsız ve bağımsız inceleme ihtimalinin azaldığı” yorumunu yapıyor. Kaya şöyle diyor:
“CMK 105. Madde gereği sulh ceza hakimliklerinin tutuklama kararına itirazları 3 gün içerisinde değerlendirip, red kararı vermeleri halinde itirazları inceleme mercii olan asliye ceza mahkemelerine göndermeleri gerekliydi. Fakat bu dosyada yapılan itirazlarda bu süreye uyulmadığını, hatta bazı itirazlarla ilgili yasaya aykırı şekilde üzerinden 10 günden fazla süre geçmesine rağmen karar verilmediğini gördük. Tüm itirazların aynı gün sevk edilerek önceden nöbetçi olduğu bilinen bir asliye ceza mahkemesine gönderilmiş olması tarafsız ve bağımsız bir inceleme yapılacağı ihtimalini azaltıyor.”