İBB Meclis Takip Raporu Yayınlandı: İşte Detaylar
Raporda; ilgili tarih aralığındaki toplamda 21 saat süren tüm meclis oturumları ve 2000 sayfadan fazla komisyon raporları incelenmiştir. Tüm meclis konuşmaları, komisyon raporları ve alınan kararlar kategorize edilerek arşivlenmiştir. Raporun dikkat çeken çıktılarını aşağıda görüntüleyebilirsiniz.
• Araştırma sonucunda İBB Meclisinin kadın temsiliyeti bakımından eksikleri olduğu görülmüştür. Kadın üyeler İBB Meclisinin yalnızca 1/6'lık kısmını oluştururken Mecliste yapılan konuşmalarda da bu oran 1/7’ye düşmektedir. Meclis üyelerinin görev aldıkları komisyonlar incelendiğinde ise Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu ile Eğitim Komisyonu haricindeki tüm komisyonlarda kadın üyelerin azınlıkta olduğu hatta sekiz komisyonda hiç kadın üye bulunmadığı saptanmıştır.
• İBB Meclis Üyelerinin eğitim düzeyleri araştırıldığında ise lise ve altı eğitim düzeylerinde eğitim almış üyelerin Meclis çoğunluğunun 1/6'lık kısmını oluşturduğu ve bu üyelerin çoğunluğunun CHP Grubundan olduğu belirlenmiştir. Yüksek üye sayısına sahip olan AK Parti ve CHP Grupları incelendiğinde ise AK Parti Grubunun eğitim olarak önde olduğu gözlenmiştir.
• İBB Meclisinde temsiliyetle ilgili bir başka problemin ise gençler olduğu görülmüştür. Mecliste 30 yaşın altında sadece 2 üye bulunmaktadır.
Meclisteki siyasi partiler üyelerinin yaşlarına göre bir değerlendirmeye alındığında ise CHP Grubunun diğer partilere göre çok daha yaşlı olduğu gözlenmiştir. Şöyle ki AK Parti Grubu sayıca fazla üyeye sahip olmasına rağmen 60 yaş üstü üye sayısında CHP Grubu AK Partiyi ikiye katlamıştır.
• Araştırma konusu olan Haziran– Eylül döneminde meclis üyeleri en çok imar, çevre/iklim ve işçi/personel konuları hakkında konuşma yapmıştır. Bu dönemde meclis üyeleri tarafından en çok İBB yönetimi ve iştirakleri üzerine eleştiride bulunulmuş, İBB Yönetimini bu sıralamada İBB Meclisi Cumhur İttifakı Grubuna yönelik eleştiriler takip etmiştir.
• Meclis kararları ve komisyon raporları kısmında ise İBB Meclisine en çok rapor gönderen komisyon “İmar ve Bayındırlık Komisyonu” olarak kaydedilmiştir. Bu komisyon araştırma kapsamına giren dönemde İBB Meclisine 322 rapor göndermiştir. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nu 113 rapor ile Hukuk Komisyonu takip etmiş, Altyapı, Mesken ve Emlak Komisyonu ise 69 rapor ile en çok rapor gönderen üçüncü komisyon olarak dikkat çekmiştir.
• İBB Meclisi bünyesinde bulunan 26 komisyondan 13’ü İBB Meclisine 10 rapordan az çalışma göndermiştir. Bu grup içerisinde bulunan Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu, Akıllı Kent ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu ve Göç, Göçmen ve Mülteciler Komisyonu dikkat çekmektedir. Türkiye’nin en kalabalık şehrinde bahsedilen komisyonların daha aktif çalışması beklenmektedir.
• Büyükşehir belediye meclislerinde teklifler üzerinde komisyon aşamasında değişiklik yapılabilmektedir. Bu komisyonlar parti çoğunluklarına göre oluşturulur ve bu değişiklik yapma hakkı İBB Meclisinde komisyonlara havale edilen tekliflerin yüzde 14’ü için kullanılmıştır. Komisyonlarda bulunan Millet İttifakı üyeleri ise komisyon görüşlerine katılmadıklarını raporların yaklaşık yüzde 17 ‘sinde belirtmişlerdir. Alınan kararların ise yine yüzde 17’lik kısmı oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Komisyon raporuna şerh vermek pratikte çok bir sonuç doğurmamakla birlikte partilerin ilgili karara ilişkin duruşunu göstermektedir.