HSK seçimlerinde rötar: CHP'den, 24 aday adayına 'siyasi bağlantıları' nedeniyle itiraz

HSK seçimlerinde rötar: CHP'den, 24 aday adayına 'siyasi bağlantıları' nedeniyle itiraz
TBMM, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelikleri için seçimlere hazırlanıyor. Aday adaylarının belirlenme sürecinde partiler arasında uzlaşma arayışları devam ediyor. CHP'den, 24 aday adayına 'siyasi bağlantıları' nedeniyle itiraz geldi.

TBMM, 13 üyeli Hakimler ve Savcılar Kurulu’na Yargıtay, Danıştay, öğretim üyesi ve avukatlar arasından 7 üye seçmek için 7 Nisan’da ilana çıktı. İlana, 118 başvuru yapıldı. 28 Nisan’da beş kişilik Adalet ve Anayasa Karma Alt Komisyonu oluşturuldu. 

Komisyon, aday adaylarının başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığını inceledi. 7 Mayıs’ta yapılan Karma Alt Komisyon toplantısında, üç aday adayının şartları taşımadığı tespit edildi ve başvuruları reddedildi.

Komisyon toplantısına erteleme 

Edinilen bilgilere göre; Karma Alt Komisyon, bugün itibariyle çalışmalarını bitirdi. Yarın yapılacak Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon toplantısı ise partiler arasında uzlaşma sağlanamadığı için 20 Mayıs’a ertelendi.

Karma Komisyon, 7 HSK üyeliği için, aday adayları arasından 21 adayı belirleyecek. Aday belirlenmesi için ilk tur oylamada en az 35, ikinci tur oylamada en az 31 oy olması gerekecek. Yeterli oy olmaması durumunda ise en çok oy alan aday adayları arasında kura çekilecek.

Partiler arasında uzlaşma arayış devam ediyor

TBMM Genel Kurulu’nda da 21 aday arasından yapılacak 7 üye seçiminde ilk turda en az 400, ikinci turda en az 360 oy gerekecek. Yeterli oy olmaması durumunda yine kura çekimine gidilecek. Cumhur İttifakı’nın Karma Komisyon’daki üye sayısı 30, TBMM’deki koltuk sayısı ise 336. Bu nedenle partiler arasında uzlaşma arayış devam ediyor.

CHP’den 'yargı etiği' anımsatması 

Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında, HSK seçimlerine ilişkin uzlaşı görüşmeleri devam ederken; CHP komisyona, “HSK seçimlerinde üyelerin niteliklerinin belirlenmesi” başlıklı bir şerh raporu sundu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından hazırlanan şerhte, yargıya güvenin yüzde 30’lara düştüğü belirtilerek, yargı etiği üzerinde duruldu. Yargıtay Yargı Etiği ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Türk Yargı Etiği Bildirgesi kapsamında yer alan, “siyasi niteliğe bürünmüş, çekişmeli tartışmalara aleni olarak katılmaktan ve görüş bildirmekten kaçınma”, “siyasi, etnik, mezhepçi, cinsiyetçi ve benzeri paylaşım yapmama”, “önyargılı şekilde hareket etmeme” ilkeleri anımsatıldı. 

'Yargıya güveni artıracak üye belirlenmeli' 

Raporda, yüksek mahkeme üyeleri ile hakimler ve savcıların siyasi partiden aday olmak için istifa ettikleri görevlerine dönmelerinin yasaklandığı anımsatıldı. CHP'nin raporunda, “HSYK adaylığı için başvuran, halen yargı mensubu olmayan adayların da hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi uyarınca adaylıktan önceki durumlarının değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Liyakate dayanan, tarafsızlığı konusunda hiçbir tereddüt uyandırmayan, yargı makamının itibarını koruyacak, yargıya güveni artıracak üyelerin belirlenmesi komisyonumuzun en önemli görevidir” görüşüne yer verildi.

Şerhte, aday adayı başvurularında verilen referanslar, milletvekili adaylıkları ile sosyal medya paylaşımlarının, yargı etiği açısından toplantıda ele alınması gerektiği ifade edildi. Bu itirazların 24 aday adayı üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.

ANKA