Hrant Dink katledilişinin 15. yılında anılıyor

Hrant Dink katledilişinin 15. yılında anılıyor
Ermeni asıllı Türkiyeli gazeteci Hrant Dink, katledilişinin 15’inci yılında Agos Gazetesi önünde anılıyor.

Ermeni asıllı Türkiyeli gazeteci Hrant Dink katledilişinin 15. yılında anılıyor. Anma törenine HDP Vekili Garo Paylan ve CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Hrant’ın arkadaşları yaptıkları açıklamada, “Gerçek katilleri hak ettikleri cezayı alana kadar, bu alçak cinayetin hesabı sorulana kadar, biz bitti demeden bu dava bitmez” dedi.

whatsapp-image-2022-01-19-at-15-09-27.jpeg

Hrant'ın arkadaşlarından olan iş insanı Osman Kavala’nın beş yıldır anmaya katılamadığı hatırlatılan açıklamada, “Biliyoruz, Kavala bizi izliyor. Adaletsizce tutulduğu Silivri'den yüreğiyle bizimle” denildi.

"Aklım erdiğinden beri 19 Ocak'ta bir söz verdim"

Hrant Dink öldürüldüğünde 5 yaşında olan Nazım Özgün Afşin, 15 yıldır her 19 Ocak'ta anmaya geldiğini hatırlatırken, "Keşke bu yaşımda sohbet edebilseydim Hrant amcamla. 'Bu çocuktan asla vazgeçme, kumaşı farklı' demiş anneme" diye konuştu.

Şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde okuyan Afşin, "Aklım erdiğinden beri 19 Ocak'ta bir söz verdim. Daima tutacağım; Unutmam, asla vazgeçmem. Hrant amcam için, adalet için, barış içinde bir Türkiye için mücadele edeceğim. Hepinize içinizdeki tedirgin güvercini de alıp geldiğiniz için teşekkür ederim" dedi.

"Yöneticiler geçekten adil mi karar verirsiniz?"

Konuşmasını yaparken gözyaşlarını tutamayan Hrant'ın eşi Rakel Dink, "15 yıl oldu. 15 eksik yıl. O günün çocukları büyüyorlar. Çözemediğimiz her sorunu onların omuzlarına yıkıyoruz. Sorunun sahibi de sebebi de biz değilmişiz gibi bir de tutup cepheye çocukları gençleri sürüyoruz. Oysa bizim kanlı mirasımız olmasa tüm dünyadaki akranlarıyla, tüm farklılıklarıyla başka bir gelecek hayali kurabilir ve gerçekleştirebilirler. Zaten yeterince sorunları olacak daha ne depremler göreceğiz. Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar" diye konuştu.

Türkiye’nin çeşitli illerinde eş zamanlı yapılan etkinliklerin merkezinde olan İstanbul’da soğuk havaya rağmen vatandaşlar Şişli Halaskargazi caddesinde Hrant’ı andı.

Hrant Dink’in öldürüldüğü saatte yapılan saygı duruşunun ardından, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz” sloganı atıldı.

Anmaya, HDP milletvekilleri Musa Piroğlu, Hüda Kaya, Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meral Danış Beştaş ve HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen katıldı.

Siyasilerden Hrant Dink mesajları

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Anadolu; ayrışmanın ve nefretin değil, daima sevgi, birlik ve hoşgörünün yeşerdiği topraklardır… Bu toprakların evladı olarak birlikteliğin gelişmesi için mücadele eden #HrantDink’i aramızdan koparılışının 15. yılında sevgi ve özlemle anıyorum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada, "Yüreği barış ve ülke sevgisi ile dolu bir insandı, anısı zihinlerde hiç silinmedi" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yaptığı açıklamada, "Hayatı boyunca demokratik değerler ve toplumsal barış için mücadele eden #HrantDink’i katledilişinin 15. senesinde rahmetle anıyorum" dedi.

AKP İstanbul İl Başkanı Ahmet Nuri Kabaktepe, "Hiç kimsenin inanç, düşünce veya kökeni ile ayrıştırılmadığı, ötekileştirilmediği; barış ve huzur içinde bir arada yaşayacağımız bir Türkiye için çalışıyoruz" dediği açıklamasında, Dink'in fotoğrafını paylaşarak andı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Dink'in konuşmasını paylaşarak yayınladığı açıklamasında, "Sadece kendi topraklarına değil, yüreğimizin en derinine gömüldün sevgili #HrantDink" derken, bütün ötekilerin güvercin tedirginliğinin son bulacağını belirtti.