Hocaların hocası Korkut Boratav'dan Venezuela yorumu

Hocaların hocası Korkut Boratav'dan Venezuela yorumu
Hocaların hocası olarak da bilinen Prof. Dr. Korkut Boratav, Venezuela ile ABD arasındaki gerili sıcağı sıcağına yorumladı. Boratav, "ABD emperyalizmi tüm kıtayı hedef alıyor" dedi.

ABD’nin Venezuela’ya yönelik darbe girişimi, dünya kamuoyunda da yankılarını sürdürüyor.

ABD destekli Juan Guaido’nun ‘geçici devlet başkanlığı’nı ilan etmesi, ABD’nin bu hamleyi tanımasının ardından kızışan süreç, Venezuela’nın ABD diplomatlarına ülkeyi 72 saat içinde terk etme ihtarı vermesine kadar uzandı.

Çoğu Avrupa ülkesi ABD’nin arkasında saf dururken, Türkiye ve Rusya, Venezuela yönetimine destek mesajı verdi.

Prof. Dr. Korkut Boratav Venezuela’ya yapılan darbe girişimini BirGün’den Ekin Akyaz'a değerlendirdi.

Boratav, Amerika’nın Venezuela ile sicilinin her zaman bozuk olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“ABD, Chavez’in iktidara gelmesinden hemen sonra açık bir darbe teşebbüsü yaptı. Halk direnmesi ile darbeciler defedildi. Amerika’nın yenilgiye uğratıldığı belgelendi. Şimdi ikinci ciddi kalkışmada bulunuyor. Trump, tüm Latin Amerika kıtasında gericiliğin perçinlenmesi için üç ülkeyi kendine hedef belirledi. Küba Venezulea ve Nikaragua… Muhtemelen Bolivya’da yedek de duruyor. Yeni Meksika başkanı Obrador da şu anda açık bir çekişme olmaması rağmen, Obrador’un Amerikanın taşeronluğunu üstelenen latin Amerika’nın gerici iktidarlarını izlemeyecek.”

'KENDİ KUSURLARI APAYRI BİR KONU…'

Şu an Venezuela’da halka yapılan kusurun bu müdahalenin dışında değerlendirilmesi gerekeceğini söyleyen ve Honduras’taki ABD müdahalesine de değinen Boratav, “Daha Obama’nın Dışişleri Bakanlığı dönemindeki Hillary Clinton’ı hatırlayın. Honduras’ta açık bir darbe yapıldı ve Hillary Clinton’ın da o darbeyi desteklediği belgelendi. Bu da Latin Amerika’da yükselen sağ dalga düşünüldüğünde, bu sürecin yeni bir aşaması… Bizim şu an hızla yapmamız gereken, Venezuela’nın içeride ne yaşadığı değil. Venezuela iktidarının kendi halkının kendi halkına karşı büyük kusurları olduğu apayrı bir konu. Emperyalist müdahale apayrı bir konu” diye konuştu.

TÜRKİYE DESTEĞİNİN CİDDİYE ALINIR TARAFI YOK

Türkiye’nin Venezuela’ya yönelik tutumunun her zaman için kaygan bir zeminde olacağını ifade eden Boratav, “Venezuela’nın şu an ambargolar nedeniyle çok ciddi darbe aldığı şu günlerde, Doğru. Venezuela altınlarının Türkiye’de işlenmesi ya da basılması gibi bir durum var. Ama bunun zemini bütünlüklü bir noktaya dayanmıyor. Tarihe bakın, benzer alışverişleri görürsünüz, yine AKP döneminde yapılan. Bu hükümetin, ABD Emperyalizmine cepheden, net bir açıklamasını görüyor musunuz? Hayır. Çünkü NATO üyesi bir ülkenin bunu yapma şansı yok. ABD Emperyalizminin dış politikalarını ciddi ölçü de desteklemiş bir iktidardır o nedenle ciddiye alınacak bir tarafı yok.”

Etiketler :