Hikmet Çetin: Afganistan'da Türkiye'nin durumu çok zor

NATO'nun Afganistan'daki eski Kıdemli Sivil Temsilcisi olan Hikmet Çetin, Sorel Dağıstanlı'nın sunduğu Haberler programında Afganistan'daki son gelişmelere dair ve Türkiye'yi bekleyen krizlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çetin, Kabil'in çevrilmesi ve siyasi aktörlerin tahliye edilmesine dair ''Aldığım bilgiye göre Kabil Büyükelçiliği terkediliyor. Havaalanındaki askerler, daha önceki meşruiyete göre oradalar. 2001 ve 2002'de BM ve NATO tarafından alınan kararlar doğrultusunda oradalar. Ağustos sonuna kadar Türkiye orayı terketmezse meşruiyet sorunu yaşayacak. Türkiye, Pakistan'la da temas etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'yla beraber Pakistan'a gittiler, ikna etmek için. Bendeki bilgilere göre Pakistan bunu kabul etmedi'' dedi.

Taliban'ın Kabil'i işgal etmesindeki stratejik öneme dair de konuşan Çetin, ''Taliban içerisinde iki grup var. Biri Doha'da siyasi müzakereleri götürüyor. Bir de askeri kanat var. Molla Yakup ve Hakkani, bunlar Pakistan'da yaşıyorlar. Siyasi kanadın görüşü, 'Uzlaşmayla bu sorunu çözelim' olarak ortaya çıkıyor. Eğer bu olmazsa benim gördüğüm kadarıyla üç gerekçe var. Birincisi ülkeler tanımayacak, ikincisi ekonomik yardım gelmeyecek, üçüncüsü de yabancı misyonlar ülkeyi terketmeyecek. Bu nedenle Türkiye'nin durumu çok zor. Ağustos sonuna kadar kalabilir, o tarihte bir gelişme yaşanmazsa Taliban, Türkiye'nin gitmesini de isteyecektir. Bugün, Kabil'i büyük olasılıkla teslim almayacak. Çünkü yarın Doha'da çok önemli bir toplantı var. Bu toplantıda eski cumhurbaşkanı ve savaşın önemli karakterleri toplanacaklar. İçeriği uzlaşma olacak. Ama Taliban, elini o kadar güçlendirdi ki Taliban'ın dediği büyük ölçüde kabul edilmek zorunda kalınacak. Çünkü Mezar-ı Şerif gitti. Raşid Dostum, yanındakilerle beraber Özbekistan'a gitti, kalmadı bir şey. Bu nedenle Kabil'i bugün çevirdiler, 'Barışçıl yollarla teslim edin' dediler'' diye konuştu.