Taliban, Kabil'e girdi

Taliban, Kabil'e girdi
Reuters, Taliban’ın Kabil’e farklı yönlerden girmeye başladığını bildirdi. Taliban'dan yapılan açıklamada, şehirden çıkmak isteyenlere izin verileceği söylenirken Afganistan hükümeti özel kalemi Kabil'in güvende olduğunu açıkladı. ABD, diplomatik ilişkilerde bulunan tüm vatandaşlarını tahliye ediyor.

 

CANLI

Reuters'ın haberinin ardından Afganistan İçişleri Bakanlığı da Taliban'ın başkent Kabil'e her yönden girmeye başladığını açıkladı.

Taliban'dan yapılan açıklamada, militanlara şiddet uygulamama talimatı verildiği, kentten çıkmak isteyen herkese güvenli şekilde çıkabileceği ve kadınlardan güvenli bölgelere gitmelerinin isteneceği söylendi.

Öte yandan, ABD'nin bu sabah tahliye etmeye başladığı çekirdek ekibinin şu an Kabil havalimanında bulunduğu aktarıldı.

 

e80rbqmwqaiiicl.jpeg
ABD vatandaşları helikopterlerle tahliye ediliyor.

 

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, ülkede kalan 'çekirdek' ekibin şu an Kabil havalimanından çalıştığını söyledi. Bir NATO yetkilisi ise bazı AB personelinin güvenli bir yere götürüldüğünü söyledi.

ABD, Afganistan'daki personelinin tahliyesine bu sabah başladığını açıklamıştı. 

Taliban: Geçiş gerçekleşene kadar girilmeyecek

Taliban, yaptığı açıklamada, şehrin el değiştirmesi ve iktidarın devri gerçekleşene kadar şehrin güvenliğinden Afgan Hükümeti'nin sorumlu olduğunu belirtti.

 

Taliban üyelerinin şehrin girişinde bekleyeceğine dikkat çekildi.

Afgan Ordusu, Özbekistan ve İran'a sığındı

Taliban'ın son iki günde Mezar-ı Şerif ve Kabil üzerine hızla ilerlediğini gören Afgan Ordusu, iki gün önce İran'a, dün gece ise Özbekistan'a sığındı. 

 

Türkiye Kabil Büyükelçiliği: Tahliye için ivedilikle iletişime geçin

Afgan Hükümeti, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Kabil'de bulunan diğer ülke diplomatlarının acil tahliye edilmesini istemişti. Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ''Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimizle iletişime geçerek, ivedilikle bilgi verilmeleri rica olunur'' denildi.

Raşid Dostum'un sarayı da ele geçirildi

Türkiye'de bulunan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum, 6 Ağustos'ta çatışmaların şiddetlendiği ülkesi Afganistan'a dönmüştü. Fakat Taliban dün yayınladığı görüntülerle, Dostum'un sarayı olarak belirtilen evi ele geçirdiğini açıkladı.

Eşref Gani istifa ediyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, istifa ederek iktidarı devrediyor. Kurulacak geçiş hükümetiyle beraber resmi olarak Taliban iktidarının başlaması bekleniyor.