Henri Barkey, yemek yediği gazetecinin adını verdi

Osman Kavala, CIA’de bir dönem danışmanlık yapan Henri Barkey ile yemek yediği gerekçe gösterilerek casusluk suçlamasıyla yeniden tutuklanmış, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Henri Barkey, o gece yemek yediği kişinin Osman Kavala değil gazeteci olduğunu söylemişti. Barkey, bugün Twitter'dan o gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıkladı.

Henri Barkey, Twitter hesabından yaptığı açıklamada o gece yemek yediği gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıkladı. Barkey'in "Kamuoyuna duyurulur: 18 Temmuz 2016 gecesi Karaköy lokantasında yemek hakkında açıklama" paylaşımı şu şekilde:

barker.png

Osman Kavala, Gezi eylemlerini finanse ettiği gerekçesiyle tutuklanıp, ağırlaştırılmış müebbetle yargılanırken beraat etmiş ancak CIA'de bir dönem danışmanlık yapan Henri Barkey ile Karaköy’de bir restoranda yemek yediği iddiası gerekçe gösterilerek "casusluk" suçlamasıyla tekrar tutuklanmıştı. Osman Kavala hakkında yeniden görülen Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Kavala’nın avukatları ise yaptıkları açıklamalarda, Kavala’nın o gece Henri Barkey’le yemek yemediğini söylemişti.

Henri Barkey de konuyla ilgili olarak Gerçek Gündem'den Sami Menteş'e konuşarak, “Ben o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim ama Türkiye’deki durum göz önüne alındığında bu kişinin kim olduğunu açıklamam doğru değil diye düşünüyorum. Bu yüzden ve açıkçası haksız ve uydurulmuş ayak oyunlarının bir parçası olmayı ret ettiğimden şimdiye kadar açıklamadım; kendisi isterse yapabilir tabii” demişti.

Aydıntaşbaş ‘İlgim yok’ demişti

CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan ise o gece Henri Barkey ile yemek yiyen gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu söylemiş ve “Aslı Aydıntaşbaş çıkıp söylesin, bir insanla yemek yemek suç değildir ama haksızlığa sessiz kalmak suça ortak olmaktır" demişti. KRT muhabiri Sultan Eylem Keleş, Yurter Özcan'ın işaret ettiği gazeteci Aslı Aydıntaşbaş'a ulaşmıştı. Aydıntaşbaş, “Böyle bir iddia var ama bu olayla bir ilgim yok” demişti. Henri Barkey’i tanıyıp tanımadığı sorusuna “Herkes tanıyor, Washington’da büyükelçiliğe giden, yetkililerle, bakanlarla görüşen biriydi” diyerek yanıt vermişti. O gece ya da başka bir tarihte Barkey ile yemek yiyip yemediği sorusuna ise “Röportaj vermek istemiyorum” yanıtı vermişti.