Hatay 4.8'le Sallandı! Naci Görür'den ilk açıklama: 'Kırılmayan bir kesimin işi'

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerle yerle bir olan Hatay, bu sabaha karşı yine sallandı. Prof. Dr. Naci Görür, Dr. Ramazan Demirtaş, Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Prof. Okan Tüysüz depremi yorumladı.

Hatay'da bu sabaha karşı meydana gelen 4.8'lik depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından depremi yorumladı.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'daki depremle ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımda depremin artçı bir sarsıntı olduğunu vurguladı.

Görür, "Arkadaşlar, Taşoluk-Kırıkhan/Hatay’da 4,9 deprem oldu(Hart.). Bu deprem daha öce kırılmış olan Amanos Fay Zonu içerisinde, kırılmayan bir kesimin işi, yani artçı deprem. Telaşa gerek yok" dedi.

Dr. Ramazan Demirtaş, Hatay Kırıkhan'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin Doğu Anadolu Fay Zonu'nda meydana geldiğini ve bağımsız bir deprem olduğunu belirtti.

hatayda-4-8-buyuklugunde-deprem-4-yeniden-7104-dhaphoto9.jpg

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, merkez üssü Hatay Kırıkhan olan 4.8 büyüklüğündeki depreme dair açıklamalarda bulundu. Demirtaş, depremin Doğu Anadolu Fay Zonu'nda meydana geldiğini ve bağımsız bir deprem olduğunu belirtti.

hatayda-4-8-buyuklugunde-deprem-4-yeniden-7104-dhaphoto8.jpg

Dr. Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Doğu Anadolu Fay Zonu, Amanos segmenti üzerinde, Kırıkhan (#Hatay) merkezli
09.11.2023, 05:32
Mw=4.8 (AFAD)
Mw=4.9 (KOERI)
mb=4.7 (EMSC)
mb=4.7 (USGS)
tetiklenmiş bağımsız bir #deprem oldu" dedi.

hatayda-4-8-buyuklugunde-deprem-4-yeniden-7104-dhaphoto6.jpg

Kahramanmaraş merkezli depremlerden büyük ölçüde etkilenen Hatay'da 20 Şubat'ta 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini anımsatan Demirtaş, 6 Şubat - 9 Kasım tarihleri arasında 4.0 ve 5.9 büyüklüğünde 86 deprem olduğunu aktardı.

"ÇOK HASARLI BİNANIN YIKILMASINA SEBEP OLMUŞ OLABİLİR"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Artçı bir deprem olduğunu sanıyorum. Kırıkhan depremin yerlerinden bir tanesi. İçinde fay geçiyor. Çok büyük ihtimalle büyük depremin artçısı olarak düşünüyorum. Alüvyon zemin olduğu için baya tedirgin etmiştir. Bu artçı depremi bekliyorduk. Bu deprem çok hasarlı binanın yıkılmasına sebep olmuş olabilir.

HASARLI BİNALARA GİRMEYİN

Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Bu bir artçı depremdir, yıkım oluşturmaz. Ancak hasarlı binalara kesinlikle girmememiz gerekir" uyarısında bulundu. Tüysüz Samandağ-Kıbrıs arasında 6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de belirtti.

NTV canlı yayınına katılan Prof. Dr. Okan Tüysüz depreme ilişkin değerlendirmesinde "6 Şubat'tan beri bu depremleri yaşıyoruz. Bu bir artçıdır ardından 2 büyüklüğünde 2 deprem daha meydana geldi. Bazılarını hissetmediğimiz 50 binin üzerinde deprem oldu. Bu şiddetli depremin öncüsü değildir. Panik yapmamak gerekir. Büyük deprem sonucu oluşan depremlerdir. Burada dikkat etmemiz gereken 90 bine yakın hasarlı ve yıkılması gereken binalardır. 4,8 kendi başına hasar oluşturacak bir deprem değil. Daha önce hasar görmüş yapılara dikkat etmek gerek." ifadesini kullandı.

"SAMANDAĞ-KIBRIS ARASI 6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ"

Tüysüz sözlerine şöyle devam etti:

Doğu Anadolu Fay kısmında bundan sonra beklediğimiz depremler Samandağ ile Kıbrıs arasındaki depremdir. Burada oluşabilecek depremin büyüklüğü 6 ve üzeridir."