Sınıfta harem selamlık düzen isteyen müdür, öğretmenlerin kıyafetine de karışmış

Sınıfta harem selamlık düzen isteyen müdür, öğretmenlerin kıyafetine de karışmış
Eğitim-İş, Bursa'da öğrencilerin harem selamlık oturtulmasını talep eden okul müdürünün görevine iade edilmesine tepki gösterdi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve sendika yöneticileri okulu ziyaret ederek öğretmenlerle görüştü. Okul müdürünün daha önce de öğretmenlerin kıyafetlerine karıştığını öğrendiklerini söyleyen Özbay, 'Suç duyurusunda bulunacağız' dedi.

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın, erkek ve kız öğrencilerin sıralarda yan yana oturtulmaması için okul öğretmenlerine yazı göndermişti. Olayın gündeme gelmesiyle birlikte hakkında soruşturma başlatılan Akın, görevinden alınmıştı.

Haydar Akın'ın soruşturmadan birkaç gün sonra görevine iade edilmesine tepkiler sürüyor. Eğitim-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu ve Eğitim-İş Bursa İl Temsilciliği, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenledi.

adsiz-tasarim-2022-03-30t153535-845.png

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, "Eğitimde patlak veren bir gericilik skandalı daha AKP eksenindeki MEB’in çabasıyla ört bas edilmek istenmektedir. Bursa’da harem selamlık eğitim için harekete geçen bir okul müdürü, hakkında soruşturma başlatıldığı ilan edildikten 5 gün sonra sessiz sedasız görevine iade edilmiştir" dedi.

Eğitim-İş'ten okula ziyaret

Basın açıklamasından sonra Mithatpaşa Ortaokulu'na ziyaret düzenleyen Eğitim-İş, burada öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi.

halktv.com.tr'ye Mithatpaşa Ortaokulu'na düzenledikleri ziyareti anlattı. Genel Başkan Özbay, okul müdürünün ziyaretleri esnasında okulda olmadığını ifade ederek, "Muhtemelen geleceğimizi duyduğu için gitmiş olabilir. Biz müdür yardımcısını, öğretmen arkadaşları, çocuklarımızla, okulda çalışanlarla, hepsiyle öğretmenler odasında buluştuk, konuştuk" dedi.

adsiz-tasarim-2022-03-30t161835-501.png

Özbay, okuldaki buluşmada öğretmenlere yanlarında olduklarını ifade ettiklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Orada çocuklarımızın eğitim hakkına sahip çıktıkları için teşekkür ettik. En ufak bir mobing olduğunda, en ufak bir baskı olduğunda bütün örgütümüzle orada olacağımızın sözünü verdik. Burada hukuku çiğneyenlerin ve bunun arkasında duranların da bu suçun ortağı olduğunu, asıl failleri olduğunu hepsinin de yüzlerine karşı bunları söyleme cesaretimizin olduğunu; asıl kanunsuzluğu yapanın müdür olduğunu bu nedenle rahat olmaları gerektiğini, kimsenin onlara en ufak şekilde dokunamayacağını ifade ettik"

Özbay bunun üzerine öğretmenlerin kendilerine çocukların eğitim hakkına sahip çıktıklarını ve çıkacaklarını ayrıca bu ziyaretten de çok mutlu olduklarını ifade ettiklerini aktardıklarını belirtti.

adsiz-tasarim-2022-03-30t162010-141.png

Benzerlerini daha önce sözlü yapmış

Özbay, ziyareti esansında okuldaki öğretmenlerle yaşananlar hakkında görüştüklerini aktardı. Ayrıca, Eğitim-İş Bursa Şubesi'nden aldıkları bilgiye göre, müdür Haydar Akın'ın bu tür şeyleri hep yaptığını belirten Özbay şöyle konuştu:

"Daha önce bu müdür arkadaş bunun benzerlerini sözlü olarak da yapmış. Kız çocuklarının kıyafetlerinden öğretmenlerin bile kıyafetlerine kadar 'Hocam, şöyle olmasa, böyle olmasa' gibi. Adamın gericiliği tescilli zaten"

'Suç duyurusunda bulunacağız'

Özbay, Haydar Akın'ın bu olayın tek sorumlusu olmadığını, onu göreve iade edenlerin de suçlu olduğunu söyledi. Suç duyurusunda bulunacaklarını da belirten Özbay şöyle devam etti:

"Akit paçavrasının bizim arkadaşlarımızı hedef göstermesi ve Eğitim Bir Sen'in açıklamasıyla ilgili suç duyurusunda bulunuluyor. Zaten olayla ilgili suç duyurumuzu yapmıştık. Hem idari anlamda hem de hukuki anlamda, adli anlamda süreci sonuna kadar takip edeceğiz"

Bu arada Eğitim-İş'in basın açıklaması şöyle:

"

UNUTTURMA SORUŞTURMASINA KANMIYORUZ

Eğitimde patlak veren bir gericilik skandalı daha AKP eksenindeki MEB’in çabasıyla örtbas edilmek istenmektedir. Bursa’da harem selamlık eğitim için harekete geçen bir okul müdürü, hakkında soruşturma başlatıldığı ilan edildikten 5 gün sonra sessiz sedasız görevine iade edilmiştir.

Böylece; öğretmenlere kız ve erkek öğrencileri ayrı oturtmaları için kanun ve yönetmeliğe aykırı biçimde talimat veren Osmangazi’deki Mithatpaşa Ortaokulu’nun müdürü Haydar Akın, Suudi Arabistan tipi bir eğitim düşü kurduğu koltuğuna kavuşturulmuştur.

Skandal ilk patlak verdiği sırada 'Soruşturmanın takipçisi olacak, bu skandalın göstermelik hamlelerle unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz!' demiştik. Gelinen noktada gerici müdür hakkında başlatılan soruşturmanın -tam da ima ettiğimiz gibi- sadece kamuoyunun tepkisini dindirme amacı taşıdığı ortaya çıkmıştır. Göreve iade haberinin yarattığı sansasyonu da dindirmek için 'soruşturma sürüyor' tekerlemesi söylense de, yılanın kıvrımlarından başının nerede olacağı görülmektedir.

Bu da yetmezmiş gibi varlığı gerçek gazete ve gazetecilere hakaret olan YeniAkit denen lümpen kara propaganda aracı, müjde olarak verdiği göreve iade haberinde, skandalın peşini bırakmayan sendikamızı ve üyelerimizi hedef göstermiş, Utanmadan çağdaş eğitim için mücadele eden bizleri kumpasçı ilan etmiştir. Kendisini 'yavuz' zanneden her hırsız gibi tüm ev sahiplerini bastırabileceğini sananlara söyleyeceğimiz tek söz ise 'Bu ev, o ev değildir!'

Kumpasçı arayan varsa müdür Haydar Akın’ın enteresan kariyer serüvenine bakabilir. Zira sendikamızın araştırmaları ortaya koymuştur ki, eğitimde şeriat arzusuyla yanıp tutuşan bu müdürün kökleri çok daha derindedir ve dolayısıyla bu hadise, AKP’nin eğitimi kimlere emanet ettiğinin röntgenidir.

Araştırmalarımıza göre; Haydar Akın, Osmangazi’ye bağlı Dürdane Köyü’nün okul müdürü iken açılan uydurma bir soruşturma sonucu, 2013’te “sürgün” adı altında Bursa’da yönetici adaylarının en çok istediği Mithatpaşa Ortaokulu’nda görevlendirilmiştir. Değil sürgün, terfi kelimesinin bile az kalacağı bu usulsüz yer değiştirmeyi yapan dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar’ın, görev süresinde dönemde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibat ve iltisaklı olduğu için yargılanması ise gözlerden kaçan, manidar ve vahim bir detaydır. Yani Haydar Akın’ı terfi adı altında Bursa’nın en merkezi devlet okullarından birine atayan eski İl Milli Eğitim Müdürü, FETÖ bağlantısı nedeniyle uzun süre tutuklu yargılanmıştır ve şimdilerde ise sağlık durumu nedeniyle yargılamasına tutuksuz devam edilmektedir.

Kumpas arayanlar, Haydar Akın’ın gariban bir köy okulunda müdürken soruşturma bahanesiyle kentin en gözde okuluna atanmasına, bu atamayı yapan dönemin yetkilisinin 35 yıl hapis istemiyle yargılandığı terör davasına, Akın’ın harem selamlık eğitim isteme skandalından sonra dahi nasıl inatla göreve iade edildiğine bakabilir. Çünkü bilsinler ki bizim baktığımız yer tam burasıdır.

Ayrıca Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Eğitimde şeriat düşleri kuran bu müdürün bir daha okul kapısından bile sokulmaması gerekirken, adeta 5 günlük soruşturma tatiliyle yetinilmesinin acı sonuçları olacaktır. Gerici müdür Haydar Akın, verdiği harem selamlık eğitim talimatıyla, uymakla yükümlü olduğu 'okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasını' esas kılan Milli Eğitim Temel Kanunu’nu çiğnemiştir. Bu yüzden soruşturmanın cezasızlıkla sonlanması, MEB’in kendi kanununu hiçe sayması, kendini kadükleştirmesi anlamına gelecektir. Bu soruşturmadan ceza çıkmaması, AKP’nin 20 yıldır liyakati bir tarafa bırakıp gericilik ve yandaşlık kriterleriyle atadığı okul yöneticileri için bir dolaylı teşvik anlamı taşıyacaktır. Başöğretmen’in eğitim neferleri olarak buna izin vermeyeceğiz!

Soruşturma bizleri şaşırtacak derecede adil biçimde sonlanmazsa hem tüm hukuki yollara başvuracak hem de skandalın unutulmaması için mücadele edeceğiz"