Halk TV’ye karartma

Halk TV’ye karartma
RTÜK, Halk TV'ye ceza yağdırmaya devam ediyor. Sözüm Var’a verilen 3 yayın durdurma cezası nedeniyle belgesel yayınlanacak. Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, cezaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ‘Susmayacağız’ dedi.

RTÜK, Halk TV'ye canlı yayında konuğun 'Sayın Öcalan' sözleri nedeniyle ceza kesti. Halk TV'ye 3 program durdurma cezası veren RTÜK, AKP'nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözlerini ise görmezden geldi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Halk TV'ye verilen program durdurma cezası sebebiyle, bu akşam yayınlanması beklenen "Sözüm Var" programı yerine belgesel izletildi.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, gazeteciler Şirin Payzın, Emin Çapa ve Barış Terkoğlu ile ekrana gelen "Sözüm Var" adlı programa Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayın durdurma cezası verilmesine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Mahiroğlu konuya ilişkin şu mesajı paylaştı:

"Halk TV'de bu akşam yine RTÜK belgeseli izleyeceksiniz. 3 program durdurma kararını uygulayacağız. Döngüye bağladığınız haksız cezalarla bizi yok etmeye çalışıyorsunuz. Evet, maddi bedeli çok yüksek ama Türk halkının geleceği benim için bu bedelden çok daha değerli. #susmayacaģiz" sözlerine yer verdi.

Suat Toktaş: Çifte cezalandırma

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş da karara sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Toktaş paylaşımında, "Avukatlarımız yürütmeyi durdurma istedi. Mahkeme RTÜK’e 15 gün savunma süresi verdi. Madem karar vermek için savunmayı bekliyorsunuz “infaz” yapmayın. Ama 'yeni Türkiye’nin normali' böyle. RTÜK’e ödeyeceğimiz para cezasına, bir de bugünkü reklam kaybı eklendi. Çifte cezalandırma" ifadelerini kullandı.

Şirin Payzın da, "Yerimize ceza diye belgesel koyuyorlar. Belgesel yapımcılarına da böylelikle hakaret etmiş oluyorlar.. Halktv bu akşam ekranınızda açık olsun Halktv kararmasın ! aydınlık günler için hep beraber" açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki'nin Halk TV'de Sözüm Var programında "Sayın Öcalan" ifadesini kullanması, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından "suç" addedildi.

Tiryaki'nin katıldığı programın üç kez durdurulduğunu belirten RTÜK Üyesi Okan Konuralp, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"Halk TV'ye HDP Milletvekili Mehmet Tiryaki'nin, Öcalan için kullandığı 'Sayın' ifadesi nedeniyle para ve 3 kez program durdurma cezası da verildi. Oysaki ifadenin suç olmaktan çıkartıldığını iktidar mensupları övünerek anlatıyordu. Yargıtay içtihatları da ifadeyi suç kabul etmiyor."

İktidarın ‘Sayın Öcalan’ arşivi

Ekranlarda AKP'li isimler tarafından defalarca dile getirilen 'Sayın Öcalan' ifadesine hiçbir yaptırım uygulamayan RTÜK, TRT'ye kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan'ın çıkarılması ve röportaj yapılmasına sessiz kalmıştı. Halk TV’ye ceza veren RTÜK, bu sözleri duymadı:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Buradan ben Sayın Öcalan'ın durumuna gelmek istiyorum. Sayın Öcalan, düşüncelerinin değil almış olduğu kellelerin hesabını veriyor" demişti.

2015 yılında ABD'de konuşan Bülent Arınç da, artık 'Sayın Öcalan' demenin suç olmadığını bu nedenle hapiste olanların da çıktığını vurguladığı konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sayın Öcalan demek suç olmaktan çıktı. PKK'nın kendine ait bayrağını elinde taşımak, Öcalan'ın posterini taşımak suç olmaktan çıktı. Hatta Türkiye'nin sistemi böyle olmalıdır. Türkiye'de şunlar, eyaletler, demokratik özerlikler falan bunların hiçbiri artık suç değil. Geçmişte bu suçlamalarla cezaevinde yatanların hepsi çıktı. Düşüncelerini ve fikirlerini açıklamaktan dolayı ve bunu basın yayın yoluyla yapmaktan dolayı kim varsa cezalarını erteledik. Artık bundan dolayı da dava açılmıyor."

Egemen Bağış ise şunları söylemişti: "Bağımsız Türk yargısı Sayın Öcalan'ı yargılamış cezalandırmış cezası da verilmiş"

Abdülkadir Selvi ise "Hem siyasi iradenin hem de Sayın Öcalan'ın devreye girmesiyle bu olaylar yatıştırılabildi" diye konuşmuştu.