Halk TV başvurmuştu! AYM 4 Bakanın yolsuzluk haberlerine yayın yasağını kaldırdı

Halk TV başvurmuştu! AYM 4 Bakanın yolsuzluk haberlerine yayın yasağını kaldırdı
AYM, Halk TV'nin başvurusu üzerine 4 eski bakan hakkındaki araştırma komisyonu ile ilgili yayınlara getirilen yasak için 'basın özgürlüğü ihlali" kararı verdi.

Eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için kurulan meclis araştırma komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin yargıya taşınması sonucu Anayasa Mahkemesi’nden basın özgürlüğü ihlali kararı çıktı.

17/25 Aralık operasyonları sonrası haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ortaya atılan ve istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakan için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmuştu. Ancak 21 kasım 2104 tarihinde TBMM Başkanlığı’nın başvurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın sağlıklı yürümesi, masumiyet karinesinin ihlal edilmemesi ve soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek yayın yasağı kararı almıştı.

Yayın yasağına itiraz eden Halk Radyo ve Televizyonculuk AŞ.  sonuç alamayınca son olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Dosyayı görüşen AYM, Anayasa’nın 28. maddesininde ifade ve basın özgürlüğünün önleyici tedbir niteliğindeki yayım yasaklarıyla geçici olarak sınırlanmasına izin verdiği belirtilerek “… ‘yargılama görevinin amacına uygun olarak yerine getirilmesi’ sebebi dışında olaylar hakkında yayım yasağı konulamayacağı ifade edilerek yayım yasağı yönünden sınırlama sebeplerinin de sınırlandığı görülmektedir.” denildi.

AYM, ifade ve basın özgürlüğü yönünden oluşturduğu tehlikenin ağırlığı doğrultusunda yayım yasağının, “kamu otoriteleri tarafından gerçekleştirilebilecek muhtemel suistimalleri engelleyecek belirli ve kesin kurallar ile sıkı denetim öngören özel bir kanunu düzenleme uyarınca gerçekleştirilmesi” gerektiği belirtilerek, keyfi yasak olamayacağı ifade edildi.

Yüksek Mahkeme kararında, “Belirlilik, bir kuralın keyfiliğine yol açmayacak bir içerikte olmasını ifade eder… Böylece hukuk güvenliği sağlanarak kamu gücünü kullanan organların keyfi davranışların önüne geçilmiş olur.” görüşü savunuldu. Karar oy birliği ile alındı.

Meclis Soruşturma Komisyonu yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevkine gerek olmadığına karar vermişti.

aymmm.PNG

İşte o karar;

11111111.PNG22.PNG33.PNG44.PNG55.PNG66.PNG77.PNG88.PNG1010.PNG1111-001.PNG

ŞAHİN MENGÜ'DEN İLK AÇIKLAMA

Davanın avukatı olan CHP eski milletvekili Şahin Mengü Halk TV'de yayınlanan Ayşenur Arslan'la Medya Mahallesi'nin konuğuydu. Mengü gündeme damgasını AYM kararını Halk TV'de değerlendirdi.

Mengü: 5 yıl emek verilmiş bugün karar çıktı. Bu çok geçikmiş bir karar, gecikmiş adalet adalet değildir. Yıllar sonra verilen karar 5 sene sonra sen bu haberi yapabilirsin diyorsun. Bu karar bundan sonrası için bir anlam ifade edebilir.

"Türkiye yargı bağımsızlığını çözmek zorundadır. Yargı tekrar bağımsız hale getirilmelidir." dedi.
 

Etiketler :