Hakan Çelenk: Vahdettin'i anıyorsun ama İngiliz zırhlısının fotoğrafını arkana asabiliyor musun?

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsun'a ayak bastığı noktada bulunan Onur Anıtı'nın saldırıya uğraması Türkiye gündemine oturdu. halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk saldırıya tepki göstererek, "Ben Bandırma Vapuru'nu göğsümü gere gere arkama asarım. Ya sen Vahdetti'nin ülkeden ayrıldığı HMS Malaya'nın fotoğrafını arkana asabiliyor musun?" dedi.

Samsun'un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı, 2 kişinin saldırısına uğradı. Onur anıtı olarak bilinen ve milli törenlerin düzenlendiği Atatürk Anıtı'nın bulunduğu park alanına araçla giren saldırganlar, halat bağlayarak anıtı yıkmaya çalıştı.

Kentin sembolü haline gelen Atatürk anıtı, Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılarak 29 Ekim 1931 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 yılında Milli Mücadeleyi başlatmak için kente ayak bastığı noktaya konulmuştu.

Kısa süre içinde yakalanan ve gözaltına alınan saldırganlar B.F. ve kuzeni C.F., emniyetteki sorgularının ardından tutuklandı.

Atatürk Anıtı'na yapılan bu çirkin saldırının basına yansımasının ardından çok sayıda vatandaş anıtın etrafında bir araya gelerek 'sevgi çemberi' oluşturdu. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) çağrıcısı olduğu CHP İl ve İlçe Örgütlerini ile, İYİ Parti İl ile İlçe Teşkilatlarının ve çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemle saldırı, İstiklal Marşı, İzmir Marşı ve Onuncu Yıl Marşı okunarak protesto edildi.

Tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran bu olay ve nöbet tutan insanlar, bazı kesimler tarafından küstah yorumlarla eleştirildi. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Mücahit Birinci de bu eleştirilerin sahiplerinden biri. Anıt etrafındaki insanların videolarını paylaşan Birinci, "Allah akıl fikir versin. Tavaf Kabe'de yapılır. Heykel tavaf edilmez. Bu nedir yahu? Böyle sevgi ve saygı ifadesi mi olur?" ifadelerini kullandı.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Seda Selek ile Perdenin Önü Arkası programında tarihçi yazar Pelin Batu, gazeteci Hilmi Hacaloğlu, halktv.com.tr genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk ve gazeteci İsmail Saymaz konuyu masaya yatırdı.

Provokasyonun asıl hedefinin ne olduğu gibi önemli detayların konuşulduğu programda Hakan Çelenk son dönemlerde gerçekleşen Vahdettin anmalarına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti'ni Osmanlı Devleti'yle kıyaslıyorlar sanki Osmanlı'yı Kanuni'den devraldık, devraldığınız kişi Vahdettin diyen Çelenk sözlerine şöyle devam etti;
"Çökmüş bir imparatorluk devraldınız. Şimdi Vahdettin anmaları yapıyorlar. Son dönemde, Atatürk'e cepheden saldırılar işlemeyince dolaylı yoldan Cumhuriyet'in köküyle ilgili bazı tartışmalar yaratmaya giriyorlar. Kuvayi Milliye ile ilgili ferman veren Sabri Efendi anılır oldu artık. Ya da İskilipli Âtıf Haini anılır oldu. Ne yapılır oldu. 17 Kasımda Vahdettin için basına anma videosu attılar.

Ya kardeşim 1919'da ve 1922 iki tane gemi kalktı İstanbul'dan. Birisi doğuya doğru gitti birisi batıya doğru gitti. Doğuya doğru giden geminin adı Bandırma Vapuru. Samsun'a gitti. Batıya doğru giden geminin adı HMS Malaya. HMS Malaya'nın içerisinde Vahdettin vardı, Bandırma Vapuru'nun içinde Mustafa Kemal vardı. 17 Kasım'da ayrılış yıl dönümünde Vahdettin'i anıyorsun. Adamın gittiği yer işgal kuvvetlerinin içi. Kendisini kurtarmak için... Ya sen son Osmanlı Padişahısın.

Ben Mustafa Kemal'i ananlardanım. Aşağıda odamda Bandırma Vapuru'nu göğsümü gere gere asarım, insanlara gösteririm, arkamda görünsün. Ya sen HMS Malaya'nın fotoğrafını arkana asabiliyor musun? Vahdettin'i anıyorsun, HMS Malaya nerede? Bu nasıl bir çelişki içerisinde yaşıyorsunuz siz!"