Hacer Foggo'dan Nisa bebek ve annesi için çağrı: Çok boyutlu yoksulluğun göstergesi

Hacer Foggo'dan Nisa bebek ve annesi için çağrı: Çok boyutlu yoksulluğun göstergesi
Türkiye'nin gündemine oturan 3 aylık Nisa bebeğin beyin ölümü gerçekleşti. Olay, sosyal medyada gündem oldu. Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo, Twitter üzerinden konuyla ilgili paylaşımlarda bulunarak, "Kamu kurumlarına erişmeyi başaran yoksul bir kadını kurumdan ayrıldığında takip edecek, onu dışarda da 'kötülükten' koruyacak bir mekanizma yok denecek kadar azdır" dedi.

Pendik'te boş bir araziye terk edilen 3 aylık Nisa bebeğin beyin ölümünün gerçekleşmesi sosyal medyada gündem oldu.

Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo, sosyal medya platformu Twitter üzerinden konuyla ilgili paylaşımlarda bulundu.

Foggo paylaşımlarında Nisa bebek ve annesinin kaderini yaşayan çok fazla kadın ve çocuk olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Nisa bebek ve annesinin hayatı. O kadar çoklar ki... Kronik yoksulluk yaşayan ve şiddet gören kadınlar/çocuklar sürekli bu duruma ekonomik nedenlerle katlanırlar.

Kamu kurumlarına erişmeyi başaran yoksul bir kadını kurumdan ayrıldığında takip edecek, onu dışarda da 'kötülükten' koruyacak bir mekanizma yok denecek kadar azdır. Derin yoksulluk yaşayanlar ister erkek, ister kadın kamu tarafından da korunmadığı ve 'terk edildiklerini' hissetiklerinde o, çaresiz/boşluk/terk edilmişlik hissi ile kendi buldukları yöntemi düşünemeden hayata geçirirler.

TÜİK verilerine göre beş yaş altı ölüm hızı, 2018 yılında binde 11,3 iken 2019 yılında 11,2 oldu. Bebek ölümleri aynı zamanda o ülkedeki yoksulluğun bir göstergesidir. Bir hanede 5 yaşın altında ölüm varsa bu dünyada çok boyutlu yoksulluğun göstergesidir. Son söz Nisa bebek ve annesi ile ilgili çok fazla paylaşım olmuş bu konudan etkilenen herkesi #KadınYoksulluğu #BebekYoksulluğu #HayatYoksunluğu konusunda mücadeleye çağırıyorum"

Ne olmuştu?

İstanbul Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği Pendik 11 No'lu Acil Yardım İstasyonu'nda Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapan 29 yaşındaki Büşra Durmaz, 29 Mart Salı günü Pendik'te boş araziye bırakılmış bir bebek ihbarına gitmiş ve bulduklarında aç olduğunu fark ettikleri bebeği emzirmişti. Durmaz ayrıca, 3 aylık bebeğe kendi kızının ikinci adını vermişti.

Nisa Mihriban ismi verilen bebek, sağlık kontrollerinin ardından Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne götürülmüştü. Bir süre sonra sağlık durumu kötüye giden 'Nisa Mihriban' bebek yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınmış ancak bebeğin tüm çabalara rağmen beyin ölümü gerçekleşmişti.

Bunun üzerine bebeğini terkettiği tespit edilen Ebru S. gözaltına alınmış ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmişti. Ebru S. çıkartıldığı mahkemece tutuklanmıştı.