Gübre İçinde Kadın Cesedi Bulunmuştu! Katilin Neden Cezaevinde Olmadığı Belli Oldu

Bursa Orhangazi ilçesinde zeytinliğe getirilen hayvan gübresinin içinde cesedi bulunan Suriye uyruklu Efya El Yasin'in (24) cinayet şüphelisi eşi Kusay El Yasin için kırmızı bülten çıkarıldı. Kusay El Yasin'in 2021 yılında da cinayet işlediği ortaya çıktı. O zaman tutuklanan Yasin, cezaevinden tahliye mi oldu? Neden dışarıda? Bu soruları Halktv.com.tr hukukçulara sordu.

Olay, 25 Ocak 2023'te meydana geldi. Orhangazi Yeniköy Mahallesi'nde oturan B.S.'nin siparişi üzerine zeytin bahçesine hayvan gübresi getirildi. B.S. ağaçların köklerine atmak için kepçeyle gübreyi taşırken, ceset buldu. İhbar üzerine zeytinliğe jandarma ekipleri sevk edildi. Tanınmayacak halde olan ceset, incelemenin ardından ölüm nedeni ve kimliğinin tespiti için otopsi yapılmak üzere Bursa Adli Tıp Kurumu'nun morguna kaldırıldı. İncelemede, boğazı kesilerek öldürülen kişinin Suriye uyruklu Efya El Yasin olduğu, cinayetin 2 ay önce işlendiği tespit edildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Bursa'da 4 kişiyi gözaltına aldı. Gübrenin temin edildiği çiftlik sahibinin de ifadesine başvuruldu. Cesedin bulunduğu bahçede ve çiftlik evinde jandarma, dedektörle suç aleti aradı.

whatsapp-gorsel-2024-07-11-saat-09-44-37-5281b019.jpg

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Efya El Yasin ile eşi Kusay El Yasin'in, hayvan gübrelerinin satın alındığı çiftlik evinde çalıştıkları, olaydan 2 ay önce ise işten ayrıldıkları belirlendi. Cinayet şüphelisi Kusay El Yasin'in yakalanması için özel ekip kuruldu. Yurt dışına kaçtığı değerlendirilen şüphelinin yakalanması için Orhangazi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kırmızı bülten çıkarıldı.

3 YIL ÖNCE CİNAYETİ ORTAYA ÇIKTI

Eşini öldürdükten sonra kayıplara karışan Kusay El Yasin'in ilk cinayeti olmadığı ortaya çıktı. Yasin'in 2021 haziran ayında Konya Karatay'da da eşiyle ilişkisi olduğunu düşündüğü Abdullah Mansur El Kaddas'ı bıçaklayarak öldürdüğü ortaya çıktı. Halktv.com.tr'nin ortaya çıkardığı olayda, cinayet sonrası Suriye'ye kaçarken gözaltına alınan Kusay El Yasin o zamanlar verdiği ifadesinde, "Arkadaşım olan Abdullah Mansur El Kaddas'la aynı çiftlikte çalışıyoruz. Sürekli olarak evime gidip geliyor. Eşim Efya El Yasin'le ilişkisi olduğundan şüphelendim. Olay günü Abdullah El Kaddas'ın telefonunda eşimin fotoğraflarını gördüm. Evimizde eşimle yüzleştirmek istedim. Bu sırada Abdullah Mansur El Kaddas kaçmaya başladı. Peşinden koşup yakalayarak bıçaklayıp öldürdüm" dediği ortaya çıktı.

whatsapp-gorsel-2024-07-11-saat-09-44-36-c136961e.jpg

SURİYE'YE KAÇARKEN EŞİ DE YANINDAYDI

Halktv.com.tr'nin ulaştığı bilgilere göre cinayet sonrası olay yerinden eşi ve yengesini de yanına alarak Suriye'ye kaçmak isteyen Kusay El Yasin'in yakalandığında yanında eşinin de olduğu ortaya çıktı. Yasin'in polise verdiği ifadesinde eşini Suriye'ye götürerek ailesine teslim edeceği ve töre gereği ailesi tarafından infaz edeceği öğrenildi.

ÖLDÜRDÜĞÜ KİŞİNİN YAKINLARI ŞİKAYETÇİ OLMADI

Öte yandan 2021 haziran ayında öldürdüğü kişinin yakınlarının da Kusay El Yasin'den şikayetçi olmadığı ortaya çıktı.

whatsapp-gorsel-2024-07-11-saat-09-44-35-cdf848c5.jpg

ŞİKAYET OLMAMASI CİNAYET SUÇUNDA HAFİFLETİCİ NEDEN Mİ?

Tutuklanarak cezavine giren Kusay El Yasin'in eşinin öldürülmesiyle ilgili kırmızı bülten çıkarması ise 'Neden dışarda', 'Cezaevinden nasıl çıktı' sorularını gündeme getirdi. Halktv.com.tr olarak detayları Avukat Ümit Karadağ'a sorduk. Karadağ, "Yaşanan olayın basındaki haberlerin doğru olduğu varsayımıyla; şahsın 2021 yılında Konya ilinde işlediği cinayet nedeniyle kaçarken yakalandığı, şüphelinin bu olayı eşiyle ilişkisi olduğunu düşündüğü için Abdullah Mansur El Kaddas'ı bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf ettiği, diğer yandan töre gereği eşini de öldürmek zorunda olduğunu ifade ettiği anlaşılmaktadır. Öncelikle suçun işlendiği yer Türkiye olduğu için kişinin yabancılık unsuru fark yaratmayacaktır. Diğer yandan kendi ülkesindeki kanunlar değil bizim kanunlarımıza göre yargılama yapılacaktır. Bu anlamda şahsın suç tarihi ve itirafı da dikkate alındığında cezaevi dışında olmasına anlam vermek mümkün değil! Zira adam öldürme suçu şikayete tabi bir suç değil. Maktulün yakınlarının şikâyetçi olup olmamasının cezaya bir etkisi bulunmadığı gibi ceza verilmesine de engel değildir.

"DIŞARIDA OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Kaldı ki basındaki haber içeriklerine göre sanık eylemini hem tasarlayarak hem de töre saikıyla işlediği açıktır. Bu anlamda alacağı ceza ağırlaştırılmış müebbet cezası olacaktır. Bu durum karşısında sanığın henüz olayın üzerinden 3 yıl geçtiği düşünüldüğünde cezaevi dışında bulunma ihtimali söz konusu değildir. Diğer yandan bu suçun çıkan infaz düzenlemelerinden faydalanamadığı veya herhangi bir af yasasının da bulunmadığı gözetildiğinde şahsın tahliyesi veya infaz kurumu dışında denetime tabi tutulması mümkün de değildir. Diğer yandan cesedin bozulma durumu dikkate alındığında şahsın cezaevinde kaldığı sürelerin dikkate alınması gerekir. Çünkü bir ihtimal de kadın yönünden olayın töre cinayeti amacıyla işlendiği gerçeğinin bulunması ile; şahsın zaten cezaevinde olduğu anlaşılırsa ve bu sefer kadının bu cinayetten sonra öldürüldüğü kabul edilirse o halde sanığın başka bir yakını veya azmettirdiği kişi tarafından cinayetin işlendiği ihtimali de gündeme gelecektir.

whatsapp-gorsel-2024-07-11-saat-09-44-34-787d8d15.jpg

EĞER FİRAR ETMEDİYSE DIŞARIDA OLMASI SKANDAL

Ne olursa olsun şahsın itirafı da dikkate alındığında tasarlayarak ve töre saikıyla işlenen cinayetin ağırlaştırılmış müebbet cezası gerektirdiğinin açık olması karşısında sanığın hükümlü olarak cezaevinde bulunması gerekirken cezaevi dışında olması anlaşılır gibi değildir. Eğer olaylar tamamen haberlere yansıdığı şeklinde cereyan ettiyse ve de şahıs ceza infaz kurumundan firar etmediyse apaçık bu bir skandal! Skandaldan ziyade katledilen kadının öldürülmesinde ilgililerin açık ihmali olduğu dahi gündeme gelecektir." diye konuştu.

NEDEN SERBEST KALDIĞI BELLİ OLDU

Konya'daki cinayet sonrası tutuklanan 32 yaşındaki Kusay El Yasin'in 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı Kaldığı Kırşehir Cezaevi'nde 2022 yılı ekim ayında kovid iznine çıkarıldığı ve bir daha cezaevine geri dönmediği ortaya çıktı. Bu süreçte eşiyle Bursa'da çiftlikte çalışmaya başlayan Yasin için, cezaevine dönmediği için hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Kaynak:halktv.com.tr