Gri pasaport skandalını ortaya çıkaran iki diplomat açığa alınmış

Gri pasaport skandalını ortaya çıkaran iki diplomat açığa alınmış
HalkTV ekranlarına Emin Çapa veBarış Terkoğlu'nun sunumuyla yayınlanan Sözüm Var programına konuk olan Gazeteci Süheyla Kaplan gri pasaport skandalı hakkında çarpıcı iddialarda bulundu.

İlk olarak Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nde ortaya çıkan gri pasaport skandalında 'Çevreye Duyarlı Vatandaş Yetiştirme Projesi' kapsamıyla Almanya'ya gönderilen ve bir daha geri dönmeyen vatandaşlar gündeme gelmişti. 

Malatya'dan sonra birçok şehirde belediyeler hatta çeşitli dernekler tarafından da yapılan bu uygulama sonrası Almanya'nın, Türkiye'den gri pasaport uygulaması ile ülkelerine gelecek kişileri inceleyeceklerini açıklamıştı. 

Barış Terkoğlu, Almanya'daki Türk Konsolosluğu'nun skandallar ortaya çıkmadan öncede, Türkiye'yi bu konuda uyardığını dile getirdi. Terkoğlu, ancak skandalın peşine düşmek yerine bu konuda çalışma yapan konsolosluk diplomatlarının peşine düşüldüğünü ifade ederek gazeteci Süheyla  Kaplan'a yaşananların perde arkasını sordu.

Programa Almanya'dan bağlan Süheyla Kaplan, Hannover Konsolosluğu'nda çalışan iki diplomat muavininin geçen yıl mart ayından bu yana merkeze çekildiğini kaydetti. Kaplan olayla ilgili şunları söyledi; "Bu insanlar Almanya'da yaşayan Ersin Kilit aracılığıyla  Almanya'ya giriyor. Ersin Kilit'le ilgili soruşturma tamamlandı, hakkında iddianame hazırlandı. Eylül ya da Ekim ayında hakim karşısına çıkacak" dedi.

Kaplan, Hannover  Konsolosluğu'nda çalışan iki diploman muavininin Malatya'dan gri pasaportla gelen 43 kişinin ardından olayı araştırmaya başladığını ve bu kişilerin Türkiye'ye geri dönmediğini tespit ettiğini ifade etti. "İki konsolos skandalı tespit ettikten sonra  durumu Berlin'deki Başkonsolosluğa ve Türkiye Dışişleri Bakanlığına bildiriyor" diyen KAplan sözlerini şöyle sürdürdü;
"Peki ne oluyor? Skandalın üstü örtülüyor. Olayların basına yansıyıp patlak vermesinin ardından da iki diplomat Güler ve Mehmet Fidan açığa alınıyor ve merkeze çekiliyorlar. Ancak şuan iki diplomat psikolojik durumları nedeniyle Almanya'dalar"