Gıda fiyatlarındaki artış dünyada zirve yaptı

Gıda fiyatlarındaki artış dünyada zirve yaptı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) Eylül 2011’den bu yana gıda fiyatlarında en yüksek aylık artışın mayıs ayında yaşandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu FAO'nun açıklamasına göre, eylül 2011’den bu yana gıda fiyatlarında en yüksek aylık artış mayıs ayında yaşandı. Global gıda fiyatları endeksi mayısta üst üste 12’nci ayda da artış gösterdi. Mayıs ayında gıda fiyatları endeksi 5,8 puan artarak 127,1 puana çıktı. Yüzdelik artış ise 4,8 oldu. Veri, 2010 yılı ekim ayından bu yana en yüksek aylık artışa işaret ederken, gelinen seviye 2011 eylül ayından bu yana en yüksek düzey oldu. Mayıs ayında fiyatlar 2020'nin aynı ayına göre yüzde 39,7 arttı.

Bitkisel yağdaki fiyat artışı yüzde 12,7'yi buldu

Fiyatların en yüksek artış gösterdiği ürünler şeker, sebze ve tahıllar oldu. Dönem içinde bitkisel yağ fiyatları 12,7 puan, süt ürünleri fiyatları 1,7 puan, et fiyatları 2,3 puan, şeker fiyatları 6,8 puan, tahıl fiyatları ise 7,6 puan artış ortaya koydu. Tahıl fiyatlarının ayrıntısına bakıldığında mısır fiyatlarında artış yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti. Bitkisel yağı fiyatları da yüzde 7,8 yükseldi. 

2021'de rekor tahıl üretimi bekleniyor

FAO, 2021'de dünya tahıl üretiminde arka arkaya üçüncü kez artış bekliyor. Ayrıca, FAO birkaç ülkede daha önce beklenenden daha iyi mahsul koşullarına yönelik ön küresel buğday üretim tahminini yükseltti. Küresel buğday üretiminin, 2020'ye göre yüzde 1.4 artarak, 2021'de 785 milyon ton ile yeni bir zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun nedeni, Avrupa'nın büyük bir kısmında olası güçlü toparlanma ve Hindistan'da rekor hasat beklentisi olarak belirtildi. FAO’ya göre, Brezilya'da beklenen rekor hasat ve Güney Afrika'da da birkaç yılın en yüksek seviyesi ile mısır için de ortalamanın üzerinde üretim bekleniyor.

ANKA