Gıda Etiketlerinde Yeni Dönem: Her Şey Baştan Aşağı Değişiyor!

Gıda Etiketlerinde Yeni Dönem: Her Şey Baştan Aşağı Değişiyor!
Gıda etiketleri neredeyse baştan aşağı değişecek. Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve yanıltılmasının önlenmesi amacıyla hazırlanan taslak ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu. Taslak geçer not alırsa gıda etiketlerinde bu bilgiler yer alacak...

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, gıdalarda kullanılan beslenme beyanlarının tüketicileri doğru yönlendirmesi ve yanıltmaması amacıyla Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği Hakkında Kılavuz Taslağı'nı ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sundu.

etiket1.jpg

Beslenme beyanları, ortalama tüketicinin kolayca anlayabileceği şekilde açık ve net bir dilde olacak.
Ticari markalar ve özel isimler, beslenme beyanı olarak kullanılabilecek ancak bunun için yönetmelikteki ilgili koşulların sağlanması ve beyanın da yapılması gerekecek.

Beslenme beyanı içeren görseller, tüketiciyi yanıltmayacak ve gıdanın beyan koşullarını karşılayacak şekilde kullanılabilecek.

Eşdeğer ifadeler, beslenme beyanı ifadelerinin yerine anlamını değiştirmeden ve güçlendirmeden kullanılabilir olacak.

etiket2.jpg

Vitamin, mineral ve lif kaynağı olan gıdalarda "C vitaminli", "lifli", "çinkolu" gibi beyanlar, yüksek içerikli gıdalarda ise "zenginleştirilmiş lif", "C vitaminince zengin" gibi beyanlar kullanılabilecek.

Enerji değeri azaltılmış ürünlerde "light", "hafif" gibi ifadeler kullanılabilmesi için etikette öncelikle "azaltılmış/daha az" beyanının yer alması gerekecek.

Doğal olarak bir besin öğesi içeren gıdalarda, beslenme beyanının önüne "doğal olarak/doğal" ibaresi eklenebilecek.

Karşılaştırmalı beslenme beyanları:

Sadece aynı kategorideki ve aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılabilecek.

Gıdada bulunan bir besin öğesinin miktarındaki veya gıdanın enerji değerindeki fark belirtilerek, aynı miktardaki gıda için yapılabilecek.

etiket3.jpg

Referans alınacak ürünler, daha önce karşılaştırma yapılmış ürünler olamayacak.

Ürün kategorisinde aynı isimde ürün bulunmaması durumunda, benzer ürünle kıyaslama yapılabilecek.

Yoğurt ile peynir, puding ile çikolata, kokolin ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin gibi ürünler karşılaştırılamayacak.

etiket4.jpg

"İlave şeker içermez/şeker ilavesiz" beyanı:

Belirli beslenme beyanlarının kullanımına ilişkin kısıtlamalar da getirildi. "İlave şeker içermez/şeker ilavesiz" beyanı için söz konusu gıdaya herhangi bir monosakkarit veya disakkarit eklenmemiş olacak.

Gıdaya tatlandırma özelliği olan sakaroz, glukoz, fruktoz, bal, mısır şurubu, meyveli şurup ve meyve suyu konsantresi gibi herhangi bir gıda eklenmemiş olması gerecek.

Bu beyanı taşıyan gıdaların etiketinde "doğal olarak şeker içerir" ifadesi büyük harflerle, beyanın yapıldığı her yerde, aynı yazı tipi ve stilde, arka plan rengiyle kontrast oluşturacak şekilde yer alacak.