Gıda Denetiminde Son Durum: 227 Milyon Lira Para Cezası

Gıda Denetiminde Son Durum: 227 Milyon Lira Para Cezası
Gıda güvenliği için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde 118 gıda işletmesine 227 milyon lira para cezası kesildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, gıda denetimleri ve sahtecilik ürünlerine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Yumaklı, bakanlıklarının gıda alanında çeşitli denetimler gerçekleştirdiğini hatırlatarak, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, insanların hayatını ve sağlığını tehlikeye atacak şekilde bozulmuş veya değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan işletmelerin belirli aralıklarla kamuoyuna açıklandığını ifade etti.

Gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla üretici veya piyasaya arz sağlayıcı işletmelerde yapılan kontrollerin risk esasına göre planlandığını belirten Yumaklı, ön bildirim gereken durumlar haricinde kontrollerin habersiz yapıldığını vurguladı.

Yumaklı, bakanlıklarının gıda konusunda yasalarla kendilerine verilen tüm yetkileri tereddütsüz kullandığını ve gıda güvenilirliğinin sağlanması, tüketicinin korunması ve bilgilendirilmesine yönelik çalışmalarını kesintisiz sürdürdüklerini belirterek, yılın ilk dört ayına ait denetim sonuçlarını açıkladı.

Yumaklı, şu bilgileri paylaştı:

"3 Mayıs 2024 itibarıyla gıda işletmelerine 375 bin 246 denetim yapılmış olup, bu denetimlerde olumsuzluk tespit edilen 4 bin 990 işletmeye toplamda 227 milyon 146 bin 180 lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, 118 işletme hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Bakanlığımız kontrol görevlileri tarafından gıda numune alma planı kapsamında çiğ kırmızı et, kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kırmızı et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti aranması amacıyla numuneler alınarak analizler yapılmakta ve mevzuata aykırılık tespit edilen durumlarda gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır."

Etiketler :