Gazeteciyi Dövmüşlerdi: Suçlamaların Hepsi Doğru Çıktı

Gazeteciyi Dövmüşlerdi: Suçlamaların Hepsi Doğru Çıktı
Sayıştay, AKP’li Tatvan Belediyesi’nin yolsuzluklarını ortaya döktü. Gazeteci Sinan Aygül’e linç girişiminde bulunan Tatvan Belediyesi, borç stoku, yasal sınırın üzerinde çıktı. 124 milyon 75 bin 58 TL borcu olan AKP’li belediye, işçilerinin sendika paralarını da zamanında ödemediği ortaya çıktı. Ayrıca AKP’li Belediye, 10 adet taşınmazdan 2022 yılında 153 TL kira aldı.

Sayıştay, Başkanlığı Belediye ve Bağlı İdareler raporlarını açıkladı. Açıklanan raporlarda belediyelerinin yolsuzlukları gün yüzüne çıkıyor. Bu belediyelerde biri ise AKP’li Tatvan Belediyesi. Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi’nin yolsuzluklarını haberleştirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruma polisi Yücel Baysal ve Engin Kaplan, Aygül'ü feci şekilde dövmüşlerdi. Sayıştay ise gazeteci Aygül’ün, haberlerini teyitleyen nitelikte bir rapor yayınladı.

TAŞINMAZLARIN MUHASEBE KAYDI TUTULMADI

AKP’li Tatvan Belediyesi, başka kamu kurumlarını mülkiyetinde bulunan ve tahsisli olarak kullanılan taşınmazların muhasebe kayıtlarında yer vermedi. Sayıştay raporunda, “Tahsisli olarak kullanılan taşınmazların Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile Mahalli İdareler Detaylı Hesap Planına uygun olarak muhasebe kayıtlarının yapılması ve İdarenin mali tablolarında gösterilmesi gerektiği değerlendirilmektedir” dedi.

BİR SENELİK KİRA 153 TL

AKP’li belediye, kendi yetkisi olmayan taşınmazların üzerindeki ticari ünitelerin mevzuata aykırı olarak kiraladığı da ortaya çıktı. 3 Ocak 2018’de belediye meclisinden alınan karara dayanarak bu işlemi yapan Tatvan Belediyesi, 10 adet taşınmazdan 2022 yılında 153 TL kira aldı.

Sayıştay, raporunda buna şöyle yer verdi:

Tatvan Belediye Meclisinin 03.01.2018 tarih ve 5 sayılı Meclis Kararı, Sahil Yolu 2. Etap ve 3. Etap sınırları içerisindeki 12 adet ticari ünitenin kiraya verilmesine ilişkindir. Belediye Meclisi tarafından ticari ünitelerin 03.07.2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18’inci maddesinin (e) bendi uyarınca 10 yıllığına kiraya verilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca 10 adet ünitenin bazılarının 2018 yılından sonra kullanıcıları tarafından idare onayı ile başkalarına devredildiği ve 2022 yılında toplam yıllık kira gelirlerinin 153 TL olduğu görülmüştür.

BELEDİYE BORÇ BATAĞINDA SENDİKAYA PARA ÖDEYEMİYOR

AKP’li belediyenin adeta borç batağında olduğu da olduğu da kayıtlara düşüldü. Tatvan Belediyesi’nin borcu, yasal limitin üzerinde olarak 124 milyon 75 bin 58 TL olduğu ortaya çıktı. Ayrıca belediye bu borçun içindeyken işçilerinden kesilen sendika aidatını da süresinde ödeyemediği belirtildi. Sayıştay, 434 bin TL’lik halen sendikaya ödenmeyen para olduğunu tesbit etti.

49 YILLIK USULSÜZ KİRALAMA

AKP’li belediye İçişleri Bakanlığı kararı olmadan 10 adet minibüs hattını 49 yıllığına birilerine kiraladığı ortaya çıktı. Belediye bunu sadece encümen kararayıla yaparken Sayıştay, usülsüzlük hakkında şu ifadelere yer verdi:

İdarenin ilçe sınırları içerisinde üçüncü kişilere toplu taşıma hakkına ilişkin olarak vermiş olduğu hatların incelenmesi sonucunda, Belediyenin 10 adet minibüs hattını İçişleri Bakanlığı Kararı alınmadan, Encümen Kararıyla 49 yıllığına ihale ettiği tespit edilmiştir.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :