Gazetecilere görüş veren 5 psikolog işinden atıldı

Gazetecilere görüş veren 5 psikolog işinden atıldı
Türk Psikologlar Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, GazeteDuvar'a görüşlerini belirttikleri için 5 psikolog işten çıkarıldı. 

TPD'den yapılan açıklamada, ''3 Mayıs 2020 tarihinde Gazete Duvar yazarlarından sayın Pınar Öğünç’ün meslektaşlarımızla yaptığı temaslara dayandırarak yazdığı yazı ile psikologların salgındaki durumları medya aracılığıyla da gündeme gelmiştir. Bu yazının yayımlanmasının ardından söz konusu yazıda işaret edildiği düşünülen tedavi kurumundaki beş meslektaşımızın iş sözleşmelerinin iş kanunu 25/2 maddeye dayandırılarak sonlandırıldığını ve bu bilginin kendilerine telefonla tebliğ edilmiş olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız'' denildi. 

Bu uygulamayı hayata geçirenlerin kınandığı açıklamada, ''Meslektaşlarımızın çalışma yaşamı ve etiği açısından kabul edilmesi olanaksız bu uygulamaya maruz bırakılmış olmasını şiddetle kınıyoruz.  Her kurum çalışanlarının haklarını gözetmek ve hizmet niteliğiyle ilgili şeffaflığını korumak zorundadır. Mevcut uygulamalardaki yanlışlıkların ve ihlallerin meslektaşlarımızın omuzlarına yüklenmesi kabul edilemez. TPD olarak, hak kaybına uğrayan, insani ve mesleki hakları ihlal edilen tüm meslektaşlarımızla maddi ve manevi dayanışma içinde olacağımızı, gerekli hallerde hukuki danışmanlık da dahil olmak üzere her türlü desteği vereceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygılarımızla duyururuz'' ifadeleri kullanıldı. 

Söz konusu yazının ilgili bölümü şöyle:

Salgın sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ruh sağlığı çalışanlarının sorumlulukları daha da artmıştır. Kamuda ve özel sektörde görev yapan meslektaşlarımız fiziksel sağlığın yanı sıra ruh sağlığının da korunmasına yönelik çalışmaları özveriyle sürdürmektedir. Buna karşın, görev yerlerinde gerekli fiziksel tedbirler alınmadan yüzyüze görüşme yapmaya, mesleki ve insani koşulların ötesinde performans göstermeye ve danışanlara ihtiyaç olmadığı halde test uygulamaya zorlanan meslektaşlarımız olduğu bilgisi iletişim kanallarımız aracılığıyla derneğimize iletilmektedir. Ayrıca, işten çıkarma ve ücret kesintileriyle tehdit edilen meslektaşlarımız olduğu da tarafımızca bilinmektedir. Türk Psikologlar Derneği olarak meslektaşlarımızın sosyal, fiziksel ve ekonomik güvenliklerini hiçe sayan, etik ilkelerimizi ihlal eden her türlü uygulamaya karşı olduğumuzu ve bu uygulamalara karşı gereken her türlü adımı atmaya kararlı olduğumuzu belirtmek isteriz.

Etiketler :