Fikirtepe'deki terör soruşturması 24 saatte nasıl sonuçlandı?

Kadıköy’ün Fikirtepe Mahallesi’nde 9 Ekim’de yaşanan ve biri çocuk üç kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından başlatılan ‘terör soruşturmasının’ detayları ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Soylu, patlamada herhangi bir terör bulgusuna rastlanmadığını açıkladı. Emniyet kaynaklarına 24 saat dolmadan sonuçlanan soruşturmanın detaylarını sorduk.

Fikirtepe’deki üç katlı binada meydana gelen patlama, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin gündeminde geniş bir yer tuttu.

Patlamın ardından İstanbul Valisi Ali Yerlikaya olayın nedeni hakkında “doğalgaz” derken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İGDAŞ, adreste doğalgaz aboneliğinin olmadığını açıkladı.

Bu ikililikle beraber olay, kamuoyu açısından daha yakından takip edilirken dün Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olay hakkında terör soruşturması başlatıldı.

fikirtepe.jpeg

Patlama nasıl oldu?

9 Ekim saat 19.04 civarında meydana gelen patlama, Fikirtepe ve çevre mahallelerin tamamından duyuldu. Görgü tanıkları, patlamanın ardından sıralı 2-3 patlama daha yaşandığını söyledi.

34 numaralı apartmanın ikinci katındaki patlamanın etkisi ve yan binanın duvarının yalıtım malzemesiyle kaplı olması nedeniyle başlayan yangın ise patlamanın yaşandığı binanın yanındaki binalara yangının sıçramasına neden oldu.

patlamanin-meydana-geldigi-daire-2.jpg

Yapılan incelemelerde hayatını kaybeden aynı aileden biri çocuk üç kişinin yaşadığı daire, patlamanın olduğu dairenin üst katıydı.

Binanın cepheden çekilen fotoğrafında da patlamanın etrafındaki tüm duvarları yıkacak kadar şiddetli olduğu gözüküyor.

Olaydan yaralı kurtulan kişi ise patlamanın ardından başlayan yangından çatıya çıkarak kurtuldu. Görgü tanıklarına göre, yaralı kurtulan A.K, çatıdan atladıktan sonra hastaneye kaldırıldı.

Terör soruşturmasının nedeni

Patlamanın ardından dairede yaşayan kişi hakkında yapılan incelemede, 1980’li yıllarda TKP-ML terör örgütünden yargılanan M.K olduğu anlaşıldı. M.K, ayrıca 2013 yılında geçmişte işlenen bir dizi cinayet suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Savcılık, bu ihtimal üzerinden soruşturmayı Terörle Mücadele’ye devretti. halktv.com.tr'ye konuşan emniyet kaynakları, “Terör ihtimali düşük” derken M.K’nin, elektrik-elektronik işlerine ilgilendiğini ve evinde bu işlerle uğraştığını aktardı. Fakat M.K ve terör örgütü bağlantısı kurulamadı.

İçişleri Bakanı Soylu: Terör bağlantısı yok

Emniyet kaynaklarının açıklamalarının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, "Yaptığımız çalışmalarda bir terör bağlantısı şu an göremedik. Soruşturma yürütülüyor. 30’a yakın kişinin ifadesi alındı. Patlamaların ardı ardına 3 defa söyleniyor olmasının nedeni hem normal tüp hem de oksijen tüpü patlamış" dedi.