Facebook'un çökmesiyle maddi kayba uğrayanlar davacı olabilecek

Facebook'un çökmesiyle maddi kayba uğrayanlar davacı olabilecek
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, Facebook ile Facebook bünyesindeki uygulamalara bağlı kesintiye ilişkin konuştu. Ergün, Facebook, WhatsApp ve Instagram'dan para kazanan kişilerin, erişim sıkıntısı nedeniyle uğradıkları maddi kayıp için davacı olabileceklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan, Facebook ile Facebook'a bağlı hizmetlerde yaşanan erişim engeli sorunu WhatsApp, Facebook ve Instagram üzerinden çalışıp para kazananları etkilemiş durumda. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün da yaşanan bu maddi kayba ilişkin yaptığı açıklamada kesintiden etkilenen kişi ya da kurumların dava açabileceklerini söyledi.

Facebook'a dava açmak kolaylaştı

Ergün, şirketlerin Türkiye'ye temsilci atamasının ülkede muhatap bulma kolaylığını sağladığı ve bu sayede şirkete dava açmanın kolay olduğunu ifade etti. Birçok ülkede benzeri davaların yaşandığını söyleyen Ergün, Facebook'un defalarca tazminat ödediğini belirtti.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün'ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Bu durumda yaşanılan bu gelir kaybının nasıl tazmin edileceği sorusu akıllara geliyor. 5651 sayılı internete ilişkin temel düzenlemelerin yapıldığı yasa da yapılan son değişiklikle Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının; yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi ve bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer vermesi zorunlu hale getirildi. Facebook ve Instagram da Türkiye temsilcilerini belirledi. Yasada açıkça belirtildiği üzere bu temsilciler, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğini yerine getirmek zorunda. Dolayısıyla ticari kayba uğradığını iddia eden kişi ve kurumlar, açacakları davalarda Facebook ve Instagram şirketlerini taraf olarak gösterip; dava süresince tebligatları temsilcilik vasıtasıyla gerçekleştirebilir."