EYT'nin Meclis'e geleceği tarih belli oldu

Milyonlar 'EYT ne zaman çıkacak, EYT Meclis'e geldi' mi sorularının cevabını merak ediyor. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'nin Meclis'e ne zaman geleceğini duyurdu.

Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de gazetecilerin EYT'yle ilgili sorularını cevapladı. Düzenlemenin pazartesi günü Meclis'e geleceğini kaydeden Akbaşoğlu, "Pazartesi günü EYT düzenlemesini Meclis Başkanlığı'na sunuyoruz. Pazartesi basın toplantısı ile detaylarını açıklayacağız” dedi. Akbaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız." yanıtını verdi."

2 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiriyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 28 Aralık'ta duyurulan EYT düzenlemesine göre, yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışan yaş sınırı aranmaksızın emekli olabilecek.

Erdoğan, "Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK Bağkur emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz" demişti.

'Aylıklarda düşüşler olacak'

BirGün yazarı Aziz Çelik ise 23 Ocak tarihli yazısında EYT yasasının Meclis'e geç sunulması nedeniyle aylıklarda düşüşler olacağına dikkat çekmişti. Emekli aylıklarının hesaplanmasında fark ortaya çıktığını kaydeden Çelik, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"SGK’nin aylık bağlama sisteminde uzun yıllardır var olan bu sorun, düşük ve görece istikrarlı enflasyon dönemlerinde önemli bir fark ve sorun yaratmıyordu. Ancak yüksek ve oynak enflasyon dönemlerinde önemli bir sorun haline geldi.

Bilindiği gibi emekli aylığı hesaplanırken önce prime esas kazancın bugünkü değeri belirleniyor, ardından bu değer aylık bağlama oranı (ABO) ile çarpılarak emekli aylığı bulunuyor. Bu hesaplama 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası için üç ayrı sistemle yapılıyor. Prime esas kazancın güncel değerini bulmak için (2008’den bu yana) TÜFE + büyümenin yüzde 30’u oranında bir güncelleme katsayısı kullanılıyor. Ancak sigortalının kazancının güncel değerinin hesaplanmasında son yıla ilişkin önemli bir ayrıntı var. Son yılın kazancına uygulanacak işlem başvuru yapılan tarihe göre değişiyor.

Emeklilik başvurusunu 2023 Ocak ayı ve sonrasında yapacaklara ise 2022 yılı için enflasyon oranı uygulanacak ve bunun üzerine ise Ocak 2023 emekli aylık artışları eklenecek. Böylece son yıl hariç güncellenmiş kazancı 10 bin TL olan ve yüzde 50 aylık bağlama oranına tabi bir emekli için (5 bin TL) ortaya çıkan yaklaşık miktar tabloda ifade ediliyor.

İşçi emekliliklerine Ocak 2022’de yüzde 25,44 ve Temmuz 2022’de yüzde 42,4 olmak üzere kümülatif yüzde 78,6 oranında zam yapıldı. Emeklilik başvurusunu Aralık ayında yapanlara 2022 yılı için bu oranlar uygulanacak. Emeklilik başvurusunu 2023 Ocak ayı ve sonrasında yapacaklara ise 2022 yılı için enflasyon oranı uygulanacak ve bunun üzerine ise Ocak 2023 emekli aylık artışları eklenecek. Böylece son yıl hariç güncellenmiş kazancı 10 bin TL olan ve yüzde 50 aylık bağlama oranına tabi bir emekli için (5 bin TL) ortaya çıkan yaklaşık miktar tabloda ifade ediliyor. Görüldüğü gibi EYT gecikmeseydi ve EYT’liler Aralık 2022’de emeklilik başvurularını yapabilselerdi yaklaşık yüzde 8-10 daha yüksek emekli aylıkları alabileceklerdi. EYT’nin gecikmesiyle EYT’lilerin emekli aylıklarında da önemli bir kaybı oldu. Bu fark ömür boyu devam edecek."

Kaynak:DHA

Etiketler :