Evlatları, sadrazam vakfını icra takibine boğdu!

Evlatları, sadrazam vakfını icra takibine boğdu!
Osmanlı padişahı III. Ahmet döneminde sadrazamlık yapan Çorlulu Ali Paşa adına kurulan vakıf, icra takipleri ile boğuşuyor. Vakıf evlatları, çok sayıda değerli mülkü bulunan Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı’na onlarca icra takibi yaptı. Vakfa karşı açılan 20 icra takibinden ikisi, usulsüz olduğu gerekçesi ile iptal edildi.

Berat KARAASLAN

Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı’nda, ‘vakıf evlatları’ arasında ilginç gelişmelerin yaşandığı anlaşıldı. Ulaşılan belgelere göre hali hazırda 140 kadar kişi vakıf evladı. Bir başka ifade ile bu kişiler, Çorlulu Ali Paşa’nın soyundan olduklarını mahkemece tespit ettirdi.

2 MİLYONU BULAN İCRA TAKİBİ

Fatih Beyazıt’ta bulunan çok sayıda değerli mülkü bünyesinde barındıran vakfın evlatları listesinde olan ettiren Fatma Nükhet Yavsı Ebussuutoğlu, hakkı ödenmediği gerekçesi ile 1 milyon 846 bin liralık iki ayrı icra takibi başlattı. İcra takibi ile birlikte vakfa ait banka hesapları, menkul ve gayrimenkullere ihtiyati tedbir kararı verildi.

Art arda gelen icra takip dosyaları ile şoke olan vakıf yönetimi, hızla hukuki süreci başlattı. Takiplere karşı davalar açıldı.

HESAPLARDAKİ BLOKE KALKTI

Dosyaya bakan İstanbul 33. Asliye Hukuk Mahkemesi, 14 Mayıs 2024 tarihinde aldığı kararla, vakıf varlıklarına yönelik verilen tedbirler kaldırıldı.

VAKIF AVUKATI: DAVALAR LEHİMİZE DÖNÜYOR

Konuya ilişkin Halktv.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı avukatı Can Yonca, gelinen aşamaya ilişkin “Farklı vergi numarası verilerek yapıldığı için icra takiplerinin hepsi ilamsız… Karşı tarafın kesinleşmiş kabul ettiği kararların hepsi Yargıtay aşamasında bulunuyor. Kesinleşmiş hiçbir yargı kararı da olmadığı için aslında bu takipler geçersiz durumda. Biz her icra takibi için ayrı ayrı davalar açıyoruz. Şu anda 20’nin üzerinde açılmış davalar devam ediyor. İki davamızda icra takibini kaldırılması kararı verildi. Zaten bilirkişi raporlarına bakıldığında sözde alacaklıların aslında hiçbir alacağı olmadığı da sabit durumda. Açtığımız istirdat ve menfi tespit davalarını kazanıyoruz. Süreç lehimize dönüyor” diye konuştu.

4 YIL SADRAZAMLIK YAPTI

Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından biri olan Çorlulu Ali Paşa 1670 yılında doğdu. 1711 yılında Midilli’de ölen Çorlulu Ali Paşa, III. Ahmed saltanatında 4 yıl boyunca, bugünkü başbakanlığa denk gelen, sadrazamlık görevinde bulundu. Çorlulu Ali Paşa sadrazam olduktan sonra, devletin mali işleriyle ilgilendi ve saray masraflarını kontrol altına almak istedi.

Kaynak:halktv.com.tr