Evini yazlık olarak kiraya verecekler dikkat! 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. 100 bin liraya varan ceza kesilecek

Evini yazlık olarak kiraya verecekler dikkat! 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. 100 bin liraya varan ceza kesilecek
Otel ve tatil konaklama ücretleri enflasyondan nasibini alırken kendilerine yeni bir gelir kapısı elde etmek isteyen vatandaşlar yazlıklarını kiraya vermeyi seçebiliyor. Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç 1 Ocak 2024'te yürürlüğe giren yasa ile birlikte karşılaşılabilecek cezaları hatırlattı.

Habertürk'ün haberine göre; İstoç İşadamları Derneği Yönetim kurulu üyesi Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç, otel fiyatlarının artması ile yazlık kiralama yapan tatilcileri ve evlerini kiraya veren mülk sahiplerini uyarıyor: “01.01.2024 tarihinde yürürlüğe giren AirBNB yasası ile mülkünü 101 günden az kiraya veren mülk sahiplerine 100 bin TL ceza kesilecek.”

Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç, mülk sahibi olan yazlıkçıların günlük veya haftalık kiralama yapabilmeleri için gerekli belgeleri ve izin süreçlerine e-devlet üzerinden ulaşılabileceğini, turizm işletme ruhsatı alarak mülklerini yasal bir şekilde kısa süreli kiralamaya açabileceklerini belirtiyor. Araç; Mevcut durumun mülk sahipleri kadar tatilcileri de ilgilendirdiğine dikkat çekiyor: “tatil için makul ölçülerde kiralama yapalım derken yasal olmayan konutlarda konaklayarak kendinizi sıkıntıya sokmayın. Kiralayacağınız mülkün mevcut koşullara uygun, yasal bir konut olduğundan emin olun” diyor.

whatsapp-image-2024-04-18-at-15-29-51.jpeg

Şenay Araç, kiralama yapacak olan tatilcilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

* Kiralama yaparken mülk sahipleri ile mutlaka görüşün. Farkında olmadan evdeki kiracı ile alt sözleşme yapmanız halinde yasal olarak yaşayacağınız sorunlar başınızı ağrıtabilir.

* Kiralamayı mutlaka sözleşme ile gerçekleştirip, ödemenizi banka kanalıyla yatırın.

* Elektrik, su, aidat gibi giderleri mutlaka sözleşmeye koyun. Bu gider kalemlerini önceden mülk sahibinin talep etmesi yasal değildir.

* Depozito bedeli isteniyorsa bu rakam da banka kanalıyla mülk sahibine yatırılmalıdır.

* Evin anahtarını teslim almadan önce mülk sahibi ile eşyalarının resmini çekip eşya listesi yapmak iki tarafın da haklarını koruyacaktır.

* Binadaki diğer oturanları da araştırmak gerekir, sakin bir yer mi, problemli mi…Önceden gidip orada yaşayanlardan bilgi almaları da ilerdeki sorunların önüne geçecektir.

Etiketler :