Evini Günübirlik Kiraya Verenler Dikkat! 100 Bin TL Cezası Var

Evini Günübirlik Kiraya Verenler Dikkat! 100 Bin TL Cezası Var
Kamuoyunda Airbnb olarak bilinen günübirlik kiralık evlerle ilgili düzenleme resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. İzinsiz kiralama yapılan her konut için büyük cezalar yolda.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, 100 günden az süreli konut kiralamalarını turizm amaçlı kiralama kapsamına aldı.

Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunlu hale geldi. İzin belgesi, kiraya veren tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yapılarak alınabilecek. Ayrıca, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapma yetkisi Bakanlık'a verildi.

İzin belgesi verilen konutların girişlerine, Bakanlıkça belirlenen plaketler asılacak. Plaket ücretleri de Bakanlık tarafından belirlenecek.

Turizm amaçlı kiralanacak konut bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak.

gunubirlik-kiralik.jpg

Yeni düzenlemenin temel özellikleri şunlardır:

  • 100 günden az süreli konut kiralamaları turizm amaçlı kiralama kapsamına alındı.
  • Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunlu hale geldi.
  • İzin belgesi, kiraya veren tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yapılarak alınabilecek.
  • İzin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapma yetkisi Bakanlık'a verildi.
  • İzin belgesi verilen konutların girişlerine, Bakanlıkça belirlenen plaketler asılacak.
  • Plaket ücretleri de Bakanlık tarafından belirlenecek.
  • Turizm amaçlı kiralanacak konut bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak.

gunubirlik-kiralik3.jpg

İZİNSİZ KİRALAMALARA 1 MİLYON TL'YE KADAR CEZA

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 gün süre verilecek. İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, 1 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

Yeni düzenlemenin amacı, turizm amaçlı konut kiralamalarının kayıt altına alınması ve denetiminin sağlanması olarak açıklanıyor.

Düzenleme, 19 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Etiketler :