Dilek Kaya cinayeti davası başladı

Dilek Kaya cinayeti davası başladı
Astsubay Yusuf Çalışkan'ın kasten adam öldürmekten yargılandığı dava Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

2020 yılı içerisinde öldürülen 409 kadından biri olan Dilek Kaya, doğum gününde ‘erkek arkadaşı’ olduğunu söyleyen astsubay Yusuf Çalışkan tarafından Diyarbakır’daki evinde silahla vurularak öldürüldü. Dilek Kaya, 6 yıl önce eski erkek arkadaşı tarafından başından vurulan ve mucizevi şekilde hayatta kalan Mutlu Kaya’nın ablası. 

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre Yusuf Çalışkan’ın kasten adam öldürmekten yargılandığı dava Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Davalı Songül Kaya ile birlikte kardeşi Mutlu Kaya, anneleri Hanım Kaya duruşmayı izlemeye geldi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarının izlediği dava öğleden sonra başladı.

Açıklamadan önce kısa bir açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Elif Ak, Dilek Kaya’nın ölümünün üzerinden tam bir yıl geçtikten sonra davanın başladığını hatırlattı ve İstanbul Sözleşmesinden geri çekilme kararını eleştirdi.

“İmzayı çektiğiniz İstanbul sözleşmesi uygulanıp etkin bir süreç iletilseydi, kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren tüm diğer kadınlar gibi Dilek Kaya da şu an aramızda olabilirdi. Dilek’i öldüren sanık cezadan kurtulabilmek, cezadan indirim alabilmek için tüm gerçek dışı söylemlere başvuruyor. Kadına yönelik suçlarda etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin işletilmemesi ve cezasızlığın cesaret verdiği ortada. Dilek Kaya davasında adalet sağlanana dek davanın takipçisi olacağız.”

Olay nasıl yaşanmıştı?

Savcılık iddianamesinde yer alan bilgilere göre, sevgili olduklarını iddia eden astsubay Yusuf Çalışkan, ifadesinde Dilek Kaya’nın evinde yemek yedikten sonra kıskançlık nedeniyle tartıştıklarını ve silahın kazara patladığını öne sürdü. Görev silahıyla Dilek Kaya'yı öldüren ve daha sonra bir kurşunu da kafasına sıkan Çalışkan, kurşunun sıyırması üzerine yaralandı ve Ankara’da yaşayan bir arkadaşına haber verdi.

Olay yerinde dört mermi kovanı bir de deforme olmuş mermi çekirdeği bulundu. Adli Tıp Kurumu raporunda Dilek Kaya’nın yakın mesafeden vurulduğu tespit edildi ve Yusuf Çalışkan hakkında kasten adam öldürmekten dava açıldı.

Ailesi ve avukatları, Dilek Kaya’nın vücudunda morluklar olduğunu ve sanık Çalışkan’ın Dilek’e ölümünden önce şiddet uyguladığını iddia ediyor.