Etki ajanlığı yasası yeniden Meclis gündeminde

Etki ajanlığı yasası yeniden Meclis gündeminde
Geçtiğimiz yasama yılında muhalefet partilerinin itirazları sonucunda 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılan ve kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen teklif, Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklife konulan bir madde ile Meclis gündemine tekrar geldi.

Geçtiğimiz yasama yılında muhalefetin yoğun itirazları sonucunda 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılan ve “etki ajanlığı” olarak değerlendirilen teklifi yeniden Meclis gündeminde. Teklifin 16. maddesiyle casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi için Türk Ceza Kanunu’nda yeni bir suç oluşturuldu.

Söz konusu teklife dair bilgi notunda “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı düzenlenmektedir. Böylelikle belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi de ayrı bir suç olarak düzenlenmekte ve casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bilgi notunda, ‘‘Fiilin savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış olması ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmektedir.” denildi.

eclis.jpg

TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCILAR HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPANLAR...

Söz konusu teklife ilişkin ilk taslakta, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, Türkiye’de suç işleyenler” hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verileceği ifade edildi. Ancak Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte ‘‘Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, Türkiye’de suç işleyenler’’ ifadeler yer aldı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi