Eski AYM Başkanvekili: Ekonomik buhran OHAL ilanı için gerekçe olabilir

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt HalkTv ekranlarında Türkiye'nin siyası atmosferini değerlendirdi. Paksüt, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin Anayasa'ya göre OHAL gerekçesi olabileceğini ifade etti.

HalkTv ekranlarında yayınlanan Şirin Payzın'la Sözüm Var programının konuğu eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt oldu. Paksüt, ekonomik krizle birlikte gerilen siyası atmosferi Anayasa açısından değerlendirdi.
Temel hak ve özgürlüklerin Anayasa'da kanunla sınırlanabileceğine işaret eden Paksüt, şunları dile getirdi;

"Kaybetme sath-ı maili giren her iktidar gibi bugğnkü iktidar da Anayasal sınırlar içinde kalmaya çalışarak bir çözüm bulmaya çalışıyor. Maalesef bu Anayasa o kadar acele ve kötü yapıldı ki ve demokratik bütün dengeler öyle bozuldu ki Cumhurbakanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın seçime giden süreçte hâlâ kullanmadığı kartları olduğunu söylemek mümkün. Anayasa'nın 104. Maddesi'nin 17 Fıkrası'nda Cumhurbaşkanı kararnameleri düzenleniyor. Aslında temel haklara ilişkin konularda kanunla düzenleme yapılması gerekir. Bunlar kararnameyle düzenlenemez. Ama OHAL ilan edildiği zaman farklı bir yetki ortaya çıkıyor. O zaman bu kararnamelerin temel haklara da dokunması mümkün. Askıya alınmasının kurallarının değiştirilmesi de pekâlâ mümkün.

Dolayısıyla Anayasa'nın 119. Maddesi'ne de açıp baktığımızda OHAL ilanı için ekonomik buhranın da sebepler arasında bulunduğunu görüyoruz. Ekonomik buhran olduğunu şuanda, her ne kadar 'Kurtuluş Savaşı' da deseler, bunun çok büyük bir ekonomik buhran olduğunu söylemek istemiyorlar. Çünkü bunun o zaman düzeltilmesinin kolay olmayacağını gören seçmenin, bugünkü Cumhur İttifakı hükümetinden veyahut da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı'ndan ümidini daha fazla kesmesi ihtimali var."