Erzincan'daki Maden Sahası, 8 Büyüklüğünde Deprem Beklenen Bingöl-Yedisu Fay Hattından Geçiyor
Dün Saat 14.00 sıralarında Erzincan'ın İliç ilçesinde yer alan altın madeninde meydana gelen toprak kayması, kütlelerce siyanürlü toprağın işçilerin üzerine çökmesine neden olmuş, 9 kişi toprak altında kalmıştı.
Erzincan'da madencilik faaliyetinin devam ettiği alanda aktif bir fay hattı olan Bingöl-Yedisu Fat Hattı da bulunuyor.
"YIKICI DEPREM RİSKİ VAR"
DW'den Pelin Ünker'e konuşan İliçli köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal mahkemeye sunduğu rapora göre Bingöl-Yedisu fay hattının bir kolunun, maden harcama havuzunun tam altından geçişi aktaran Atal, söz konusu kolda en son 1939 yılında 7'den büyük yıkıcı bir deprem olduğunu, bunun tekrarlama periyodunun da maksimum 100 yıl olduğunu söylüyor.
"Biz şu an 84. yıldayız" diyen Atal, şunu ekliyor: "Böyle bir depremin gerçekleşmesi halinde 66 milyon tonluk satılır -sülfürik asitli -siyanürlü 39 çeşit kimyasallı olarak satılan atık sadece Fırat nehrine karışmaz. Aynı zamanda ekteki fay haritalarında 60 km boyunca görülen fay hatları.
BİNGÖL’DEKİ FAY İÇİN UYARI: 8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR
Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdürü, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kenan Akbayram, “Yedisu Fay Zonu, Erzincan Fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir” ifadelerini kullanmıştı.