Erdoğan'ın uzay programı tartışmalara neden oldu

Erdoğan'ın açıkladığı 'Milli Uzay Programı' sonrası gözler Türkiye Uzay Ajansı'na çevrildi. Dünyada uzaya astronot göndermek için planlanan bütçe 80 milyon dolara kadar çıkarken Türkiye Uzay Ajansı'na ayrılan bütçe 3.7 milyon dolar oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada 'Milli Uzay Programı'nı duyurdu. Erdoğan, "Milli Uzay Programı çerçevesinde bir Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. Hiç şüphesiz bu milli bir görev olacak. Bu milli göreve başvuru için uzaya gov tr adresini oluşturduk. Belirlenen eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilirler. Başvurular arasından seçilecek 2 aday bilim elçimiz olarak uzaya çıkış sürecimiz için gerekli tüm eğitimleri alacak. Eğitimlerin sonunda 2 adaydan biri üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıkladığı uzay programına vatandaştan tepki geldi. Programı gerçekçi bulmayan vatandaşlar 'Önce beni memleketime göndersinler' diyerek şehirlerarası otobüs biletlerinin fiyatına dikkat çekti.

Erdoğan daha önce de Milli Uzay Programını duyurmuş aya sert iniş yapacağız demişti. Hatta aya insanlı uçuş yapılacağını duyurmuştu. Erdoğan'ın bu sözlerine karşı Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, önümüzdeki 10 yıllık programda insanlı uçuşun gerçekleşmeyeceğini belirtmişti.

Erdoğan'ın son açıklaması üzerine gözler yeniden Türkiye Uzay Ajansı'na çevrildi. Ajansa ayrılan bütçe Erdoğan'ın uzay tarifine uymuyor. Türkiye Uzay Ajansı'na ayrılan 2022 bütçesi 61 milyon TL yani 3.7 milyon dolar, 2023 yılında ise 67 milyon TL 2024'te ise 74 milyon TL olacağı tahmin ediliyor. Ancak uzaya insan göndermek için istenen rakam çok üstünde. ABD merkezli Spacex 2021'de uzaya astronot göndermek için 50 milyon dolar talep ediyordu. Rusya ise Soyuz Roketi ile aynı görev için astronot başına 80 milyon dolar maliyet çıkarıyor.