Erdoğan'dan ABD'ye SİHA Sitemi: Biz ABD'yle NATO'da beraber değil miyiz? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?

Erdoğan'dan ABD'ye SİHA Sitemi: Biz ABD'yle NATO'da beraber değil miyiz? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'ne katılıyor. Erdoğan'ın ABD'ye tonu gittikçe değişiyor...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'ne katıldı.

İSTANBUL Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gazze'de yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Gerginliğin artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endişeliyiz. Camilerin hastanelerin ve sivil yerleşim yerlerin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum. 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir'' dedi.

Erdoğan konuşmasının devamında "Biz ABD'yle NATO'da beraber değil miyiz? ABD Siha'mızı düşürdü mü? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin? ABD ile aramızda güvenlik sorunu var. Terör örgütünün arkasında kim var bakmaksızın kökünü kazımaya kararlıyız" dedi.

BIDEN'A SERT YANIT

ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'ye yönelik sözlerine de yanıt veren Erdoğan, "ABD Başkanı'nın Suriye konusundaki yaklaşımını biz de kendilerinin bölgedeki faaliyetleri için ifade ediyoruz. ABD'nin bu ülkedeki faaliyetleri Türkiye'nin milli güvenliği için olağanüstü tehdit mahiyetindedir. ABD ile güvenlik sorunumuz var" dedi.

ABD VE İNGİLTERE'YE UÇAK GEMİSİ TEPKİSİ

Erdoğan "İsrail yönetiminin Refah'tan insani yardım geçişlerine izin vermesi gerekiyor. İnsani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik. Bölgeye ilk yardım kargosunu götüren uçağımız bugün saat 12:00 itibarıyla havalimanına indi. AFAD bölgeye sevkle ilgili hazırlıkları sürdürüyor. Biz yaparken, BAE, Katar yaparken, aynı şekilde Suudi Arabistan bunları yaparken ABD buraya uçak gemisi göndermeyi, İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde acaba bunlar var mı? Gazze'de yerle yeksan edilen, kadın, çocuk, anne hepsi yok edildi. Bundan kimse dertlenmiyor" diye konuştu.

BİDEN NE DEMİŞTİ?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden Beyaz Saray'ın internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine yönelik operasyonlarının terör örgütü IŞİD’in yenilgiye uğratma kampanyasını baltaladığını, sivilleri tehlikeye attığını öne sürmüştü.

NE OLMUŞTU?

ABD, Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı (silahlı insansız hava aracı) “tehdit” olarak gördüğü gerekçesiyle düşürmüştü.

Türkiye’nin Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, önce herhangi bir açıklama yapmamıştı. Daha sonra Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada ise ABD savaş uçağı tarafından düşürülen SİHA’nın, Türkiye’ye ait olduğu doğrulanmıştı.

Etiketler :