Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinin detayları: İttifak tartışmasına son nokta 'Herkes olduğu yerde'

Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinin detayları: İttifak tartışmasına son nokta 'Herkes olduğu yerde'
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10 Kasım'da Beştepe'de gerçekleştirdiği 2 saatlik görüşmenin detaylarını Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya köşesine taşıdı.

Saadet Partisi'nde etkin siyaset yapan bir kişiye dayandırılan haberde, Karamollaoğlu'nun, sistemin yarattığı mahsurları ve hak, adalet kavramlarına etki ettiğini dile getirmiş.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya bugün yazdığı ''Muhabbet var ama ittifak yok'' başlıklı yazısında, Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesindeki detayları aktardı.

Özellikle de SP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ün vefatının ardından gerçekleşmesi ve görüşme talebinin Karamollaoğlu’undan gelmesi merakı öne çıkardı.

Sarıkaya, görüşmedeki detayları aktardığı yazısında, "Karamollaoğlu, daha önce ziyaret ettiği siyasi parti liderlerine de aktardığı gibi başkanlık sisteminin getirdiği mahsurları sıralamış, olması gereken denge denetleme sistemini ortadan kaldırdığına vurgu yapmış. Yasama ve yargının bu sistemdeki işlerliğinde gördüğü sorunları aktarmış. Hak, adalet kavramlarına olan etkisinden söz etmiş. Buna karşılık Erdoğan, başkanlık sisteminin karar alma süreçlerinin hızlanması ve devletin işleyişinin daha dinamik bir hale gelmesine sağladığı olumlu katkıya işaret etmiş. Son dönem yaşananlar da kaçınılmaz olarak görüşmenin gündeminde yerini bulmuş. Toplumdaki gerilimin azaltılması, kutuplaşmanın yarattığı olumsuzluklar gibi birçok mesele de gündeme gelmiş" diyerek Karamollaoğlu'nun Erdoğan'a toplumda rahatsızlık yaratan konulara değindiğini belirtti.

İttifak tartışmasına son nokta: Herkes olduğu yerde

Görüşme sonrasında Saadet Partisi'nin Millet İttifakı içindeki geleceği tartışmalarına da değinen Sarıkaya, parti yetkilisinin kendisine, “Sayın Genel Başkanın bu yönde bir vaadi farklı kesimlerde dile getirildiği gibi söz konusu dahi olmamış” yanıtı verdiğini belirtti.

“Genel Başkanımızın tavrı net. İttifak konularına bu aşamada bakmıyoruz, ileride vakti zamanı geldiğinde, seçim döneminde durum değerlendirmesi yaparız" diyen parti yetkilisi, "Seçim döneminde' olarak belirtilen kısmın, Saadet Partisi açısından 'parlamenter sistem ısrarı'ndan vazgeçileceği anlamına mı geliyor?" sorusuna, “Hayır, biz uygulanan başkanlık sisteminin mahsurlarını anlatmak için Sayın Cumhurbaşkanını ziyaret ettik zaten” diye yanıtladı.

Sarıkaya, yazısına, "Sonuç olarak SP’de herkes bulunduğu yerde. Her kesimle ilişkisini yürüten, her kesimle görüşebilen konumundan da uzaklaşmak istemiyor. Kutuplaşma nedeniyle ortaya çıkan gerilimi gidermek için uğraşan, çatışmadan uzak duran yapısıyla toplumda kabul gören takdiri toplamayı hedefliyor" diyerek sürdürdü.