Büyükelçi krizi devam ediyor: Hangi ülke ne tepki verdi
Erdoğan'ın 10 ülke büyükelçisini "istenmeyen kişi" ilan etmesi dünyada yankı uyandırdı. Ülkelerden konuya ilişkin açıklamalar geldi. İlk açıklama Norveç'ten gelirken en son Almanya ve Finlandiya'dan "resmi bildirim gelmedi" açıklaması yapıldı
Almanya: Şaşkınız
Almanya Dışişleri Bakanı ise, diğer 9 ülke yetkilileriyle "yoğun görüş alışverişi içinde olduklarını" söyledi.
Sputnik'te yer alan habere göre, Alman Hükümeti ve Dışişleri Sözcüleri, olağan basın toplantısında, diplomatların sınır dışı edilmesine dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan resmi bildirim gelmediğini belirtti.
Konuyla ilgili hafta sonunda Washington ve Paris'teki ortaklarıyla görüştüklerini aktarırken, "Türkiye'nin Almanya için önemli bir ortak olduğu" mesajını verdi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından yapılan yorumlardan endişeli ve şaşkınız" diyerek ekledi: "Ancak Türkiye tarafından resmi bir bildirim yapılmadı. Benzer tehditlerden etkilenen ortaklarla yakın istişare halindeyiz."
'Resmi bir bildirim almadık'
Helsinki'yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto da "Bildiğim kadarıyla Finlandiya, büyükelçinin sınırdışı edilmesine ilişkin diplomatik kanallardan henüz bir bilgi almadı" ifadelerini kullandı.
Ardından Fransa Dışişleri Bakanlığı da "Erdoğan'ın Fransa Büyükelçisini sınırdışı etme planlarıyla ilgili Türkiye'den resmi bilgi gelmedi" açıklamasında bulundu.
Norveç: Büyükelçimiz hak edecek bir şey yapmadı
Erdoğan'ın açıklamalarına ilk tepki İsveç ve Norveç'ten geldi. Her iki ülke yetkilileri de Türkiye büyükelçilerinin ülkeyi terk etmesi yönünde kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini bildirdi.
Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, "Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek bir şey yapmadı" dedi.
NTB haber ajansının aktardığına göre Maseide, Ankara'nın Avrupa İnsan Hakları Konsvansiyonu'na bağlı kalma taahhüdünde bulunan bir ülke olduğunu, ve ülkesinin Türkiye'ye demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uyması çağrısında bulunmaya devam edeceğini söyledi.
AFP, İsveç'ten de benzer bir açıklama geldiğini aktardı.
Danimarka: İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz
Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Büyükelçi Danny Annan'ın Türkiye'yi terk etmesi yönünde kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığı aktarıldı. Açıklamada "İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz" denildi.
Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü ve Hollandalı parlamenter Kati Piri de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek verdi. Kati Pari, Ankara'nın AİHM kararlarını uygulaması gerektiğini söyledi ve tüm AB'nin, 'istenmeyen kişi' ilan edilen büyükelçilere destek olması gerektiğini dile getirdi.
İsveç'te yayımlanan Hallandsposten gazetesine konuşan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Paul Levin, Türk hükümetinin olağan dışı bir tepkide bulunduğunu belirterek, bu durumun Erdoğan'ın baskı altında olduğuna işaret ettiği yorumunu yaptı.
Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçileri, önceki gün Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.
Dışişleri ‘Hollanda büyükelçisi sınır dışı edildi’ iddiasını yanıtladı