Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası Sabah gazetesinin 'Rus casuslar' manşeti ne anlama geliyor?

Gazeteci Mehmet Ali Güler, Sabah Gazetesi'nde yer alan 'Rus casusların suikast planı' manşetine ilişkin, "'Rus casuslarının suikast planı' manşetli Sabah Gazetesi'nin haberi de Türkiye'nin Rusya'ya karşı bir pozisyon tarifi anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptı.

G20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki temasları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bir görüşme gerçekleşti.

Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nde Sabah Gazetesi'nin manşetinde Erdoğan ile Biden görüşmesine ilişkin haberinin yanında yer alan 'Rus casusların suikast planı' başlığına ilişkin değerlendirme yapan gazeteci Mehmet Ali Güler, "Öncelikle bu manşetin tavır olma durumunu açıklayalım. İstihbarat dünyasının yazılı olmayan bir kuralıdır. İstihbaratçılar, casuslar yakalanır bazen sınır dışı edilir, bazen takas edilir fakat bunlar genelde basına yansıtılmaz. Yansıtılırsa bu o ülkenin, casusunu yakaladığı ülkeye karşı bir pozisyon tanımlaması anlamına gelir. Nitekim geçen günlerde '15 Mossad ajanı yakalandı' haberiyle İsrail'e karşı bir pozisyon tarif edilmiş oldu." dedi.

Güler şu değerlendirmeyi yaptı:

'Rus casuslarının suikast planı' manşetli Sabah Gazetesi'nin haberi de Türkiye'nin Rusya'ya karşı bir pozisyon tarifi anlamına geliyor. Niye böyle bir durum var? Son birkaç haftadır Türkiye'nin hem Rusya'yla hem de Çin'le olmaması gereken bir takım sorunların içine yuvarlandığı bir durum yaşıyoruz.

Çin'le ilgili bugüne kadar Uygur meselesi konusunda Çin'i rahatsız etmeyecek bir takım pozisyonlar almış olan Ankara ilk kez üstelik ABD ve Fransa'nın öncülük yaptığı Çin karşıtı bir Birleşmiş Milletler çağrısına katılarak Çin'e karşı bir tutum almış oldu. Karşılığında da Çin ilk kez TSK'nın Suriye'deki varlığına itiraz eden bir çıkış yapmış oldu.

Son dönemde Karadeniz odaklı Rusya ile sıkıntılar yaşıyoruz. Ukrayna ve Kırım'ı da içine dahil eden geniş bir mesele.