Erdoğan: AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bu bizi çok ilgilendirmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu. Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararına ilişkin konuşan Erdoğan, " Bizim mahkemelerimizin vermiş olduğu bir karar var, bu durumda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bu bizi çok ilgilendirmiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, oy çokluğuyla Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) havale edilmesi kararına ilişkin ise, "Özellikle Türkiye'nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere, bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bizim mahkemelerimizin vermiş olduğu bir karar var, bu durumda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bu bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını istiyoruz. Bizim mahkemelerimize saygı duymayanlara biz de saygı duymuyoruz." dedi.

Ukrayna ziyaretine ilişkin bilgi veren Erdoğan, "Zelenski ile ikili görüşmemiz olacak. İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele alacağız. Ukrayna ile ilişkilerimiz son yıllarda ciddi mesafeler kat etmiştir. Salgına rağmen geçtiğimiz sene 2 milyon Ukraynalı vatandaşı ülkemizde ağırladık. Stratejik ortağımız Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her platformda belirtiyoruz. Bölgemizde barış ve güven ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum. Kiev'deki temaslarımızın Ukrayna ile ilişkilerimizi güçlendireceğine inanıyorum." diye konuştu.

Soru-Cevap

Putin ziyaretinin tarihi netleşti mi?

Bugün Zelenski ile görüşeceğiz. Daha sonra Putin, Çin ziyareti sonrası Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu görüşmeleri yaptıktan sonra Ukrayna ile Rusya arasındaki olumsuz gelişmeleri yaşamak, doğru bir gelişme değil. Bu iki ülke arasındaki sıkıntıyı başarıyla atlatmak istiyoruz.

Kabil Havalimanın güvenliği noktasında bir anlaşma imzalanmıştı. Süreç ne durumda?

Katar'la buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimiz her iki ülke arasında devam ediyor. Bunu başarıyla bitirir bir sonuca ulaştırırız.

İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti

Mart ayının ortalarında o ziyaret gerçekleşecek. Bu ziyaretle birlikte ikili ilişkerimizi çok daha farklı bir zemine oturtma gayreti içerisinde olacağız. Belki de Herzog'un gelmesinden önce özel temsilcimizi İsrail'e göndererek bir ön çalışma olacak.

Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararı

Özellikle Türkiye'nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere, bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bizim mahkemelerimizin vermiş olduğu bir karar var, bu durumda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bu bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını istiyoruz. Bizim mahkemelerimize saygı duymayanlara biz de saygı duymuyoruz.

Donarak ölen mülteciler

12 tane insanı orada dondurarak buna seyirci kalmak yenilir yutulur bir şey değil. Daha önce de botlarda şişlenerek batırılan insanlar oldu. Yunanistan'ın alışılmış tavrını göstermek açısından çok önemli. Bu konuyla ilgili AB hep sessiz kaldı. Dünya hep sessiz kaldı. Sadece Yunanistan'a destek vermekten öte hiçbir varlıkları yok. Şimdi de orada 12 tane insanı donmak suretiyle ölümüne sessiz kaldılar. Biz de dünyada hangi liderle görüşürsek bu görüntüleri göstereceğiz. Biz mazlumların yanında olmayı sürdüreceğiz.