En Güçlü Deniz Kuvvetleri Listesi Açıklandı: Türkiye'nin Sıralaması Şaşırttı

En Güçlü Deniz Kuvvetleri Listesi Açıklandı: Türkiye'nin Sıralaması Şaşırttı
ABD merkezli Global Firepower, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en güçlü deniz kuvvetleri listesini açıkladı. Türkiye'nin bu listede aldığı sıra ise şaşkınlık yarattı. İşte detaylar:

Global Firepower Değerlendirme Kriterleri

Global Firepower, orduların hareket kabiliyeti ve sahada uzun kalma yeteneği gibi birçok faktörü dikkate alarak dünyanın en güçlü ordularını sıralıyor. Bu yıl deniz kuvvetlerini de ayrıca değerlendiren kuruluş, uçak gemileri, denizaltılar, helikopter gemileri, korvetler, fırkateynler, amfibi saldırı/destek gemileri ve yardımcı gemiler gibi tüm savaş gemisi tiplerini göz önünde bulundurarak sıralamayı yaptı.

deniz1.jpg

En Güçlü Deniz Kuvvetleri Sıralaması

Rusya

Çin

Kuzey Kore

ABD

İsveç

Endonezya

İtalya

Hindistan

Tayland

Sri Lanka

Finlandiya

Kolombiya

Myanmar

Cezayir

Güney Kore

Meksika

Yunanistan

Türkiye

Türkiye'nin Deniz Kuvvetleri

Türkiye, listenin 18. sırasında yer aldı. Türk Deniz Kuvvetleri'nin envanteri şu şekilde:

deniz2.jpg

Toplam Donanma Gücü: 186

Fırkateyn: 16

Korvet: 9

Denizaltı: 12

Hücumbot: 19

Deniz Karakol Gemisi: 16

Sahil Güvenlik Botu: 34

Mayın Gemisi: 11

Amfibi Çıkarma Gemisi: 5

Uçak Gemisi: 0

Helikopter Gemisi: 0

TCG Anadolu'nun Envanterde Gösterilmemesi

Listenin dikkat çeken bir diğer detayı ise Türkiye'nin envanterinde yer alan TCG Anadolu'nun listede gösterilmemesi oldu. TCG Anadolu, Türkiye'nin en büyük askeri gemisi ve uçak gemisi statüsünde değerlendirilebilecek özelliklere sahip. Ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri'nde farklı kategorilerde yerli ve milli üretim çok sayıda SİHA ve İHA bulunuyor.

Değerlendirme ve Tepkiler

Global Firepower'ın Türkiye'yi 18. sırada göstermesi birçok kişi tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Türkiye'nin deniz kuvvetlerinin kapasitesi ve teknolojik donanımı göz önünde bulundurulduğunda, daha üst sıralarda yer alması gerektiği savunuluyor. Özellikle TCG Anadolu'nun envanterde yer almaması, sıralamaya yönelik eleştirilerin başında geliyor.

Global Firepower'ın bu sıralamayı hangi kriterlere göre yaptığını ve Türkiye'nin düşük sıralamada yer almasının sebeplerini açıklaması bekleniyor.