Eleştirilerin Odağındaki İsim Susuyor: Altın Madeni Faciasında Oklar Onu Gösteriyor!

Eleştirilerin Odağındaki İsim Susuyor: Altın Madeni Faciasında Oklar Onu Gösteriyor!
Erzincan İliç'te meydana gelen maden faciası ihmalleri bir kez daha gözler önüne serdi. Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönem dönemde şirkete göçüğün meydana geldiği yerde arama faaliyetlerinin kapasitesinin arttırılmasına onay verilmişti. Eleştirilerin odağındaki Murat Kurum, hala sessizliğini koruyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler madeninde meydana gelen faciada toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları sürüyor. Çevre örgütlerinin ve meslek odalarının "Felaket getirir" uyarılarının dikkate alınmadığı yine bir faciayla gözler önüne serildi.

ilic.webp

KURUM'UN BAKAN OLDUĞU DÖNEM FAALİYETİ GENİŞLETİLDİ

Madenin işletmeye açıldığı dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini Murat Kurum yürütüyordu. Kurum’un bakan olduğu dönemde şirkete göçüğün meydana geldiği yerde arama faaliyetlerinin kapasitesinin arttırılmasına onay verilmişti; şirketin arama faaliyeti genişletilmişti.

ELEŞTİRİLERE KULAK TIKADI

Tepkilerin ve eleştirilerin odağındaki AKP'nin İBB Başkan Adayı Kurum, faciadan sonra sadece bir sosyal medya paylaşımı yapmakla yetindi. Kurum, paylaşımında “Erzincan’da toprak kayması sonucu maden ocağında meydana gelen göçükte hiçbir madencimizin zarar görmemesini temenni ediyorum. Dualarımız madencilerimizle” dedi.

Olayın üstünden saatler geçmesine rağmen Kurum adeta 'sırra kadem bastı'.

6.png

SİYANÜR SIZINTISININ ARDINDAN SADECE 'PARA CEZASI'

Gazete Pencere'de yer alan habere göre Altın arayan şirket ve İliç’teki maden arama sahası, yapay göle siyanür sızdırdığı görüntülerle geçtiğimiz yıllarda kamuoyunun gündemine gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun üstüne “denetimler yapılmış maden arama faaliyeti olmayacaktır” açıklaması da yapmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Çevre kirliliğine neden olan altın madenine “EN ÜST SINIR” olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulanırken, ayrıca söz konusu olayla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu” ifadeleri kullanılmıştı

Etiketler :