El Nino Yetmedi, Şimdi de Süperi Geliyor! Peki Türkiye'de Kış Nasıl Geçecek? Prof. Dr. Orhan Şen Uyardı: Şimdiden Tedbir Alalım!

Türkiye kuraklığın pençesinde, özellikle İstanbul'u besleyen barajlar alarm veriyor. Bütün umut, barajların dolmasında etkili olan, kışın yağacak kar yağışında. Peki kışın kar yağacak mı? Doğalgaza zam beklenirken Türkiye kışı nasıl geçirecek, evi nasıl ısıtacak? Yanıt Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen'den geldi.

Okyanus sularının ısınmasıyla çeşitli hava olaylarına neden olan El Niño temmuz ayında başladı. 5 yıl sürmesi ve dünyaya yaklaşık 3 trilyon dolar zarar vermesi bekleniyor. El Niño, etkisini dünyanın çeşitli noktalarında sel, yağış ya da kuraklıkla gösterirken; yetmedi, bir de “süper”ini yaşayacağız…

“Süper El Niño” uyarısını yapan da Amerika’nın saygın gazetelerinden Washington Post: “Hızla oluşan ve güçlenen bir El Niño iklim modeli oluşacağı tahmin ediliyor. Bu kış şimdiye kadar gözlemlenen en yoğun iklimlerden biri olarak zirveye çıkabilir. Geçmişte dünya çapında ölümcül yangınlara, kuraklığa, sıcak hava dalgalarına, sellere ve toprak kaymalarına yol açan en üst düzey süper El Niño gücüne ulaşabilir.”

Süper El Niño’nun oluşmayacağına inananlar da var tabi… Çin Okyanus Üniversitesi’nden Wenju Cai ve Guojian Wang, Cosmos için kaleme aldıkları makalede, bu kış süper El Niño’nun oluşmayacağını öne sürdü: “Bu yılki El Niño, sadece üç yıl süren La Niña (Okyanusların soğumasıyla oluşan hava olayları) döneminin ardından geldi. 1950’lerden bu yana 5 kez 3 yıllık La Niña yaşandı: 2020-2022, 1998-2000, 1983-1985, 1973-1975 ve 1954- 56… Hiçbirinin ardından süper El Niño yaşanmadı."

Dünya gazetesinden Emre Ergül'e konuşan Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’yi çok soğuk bir kışın beklemediğini belirtti.

“Türkiye genelinde kar yağışı çok olmayacak”

Prof. Dr. Şen, “Sonbahar ve kış aylarında çok soğuk bir kış beklemiyoruz. Kar yağışı çok olmayacak. Sıcaklıklar ortalamanın üzerinde geçecek. Bu kış Anadolu'da kar yağışı sıcaklıkların yüksekliği nedeniyle beklenen düzeyde olmayabilir. Kar yağışının eksikliği barajlar için risk teşkil eder. Şimdiden seneye oluşacak hidrolojik kuraklık için tedbir alalım. Su kaybını önleyen suyu barajlarda toplayan projeleri düşünelim.

Marmara bölgesinde yağışlar ortalamanın altında Akdeniz Doğu Anadolu ve Karadeniz'de ortalama ve üzerinde yağış olabilir. Kar yağışı örtü yapacak ve yerde kalacak miktarda Marmara'da zor görünüyor. Sonbahar dahil olmak üzere kışın Marmara Bölgesi’nde yağış azlığı devam edecek. Anadolu’nun büyük bölümü ortalama yağış alacak. İç Anadolu’da da kar yağışı az olacak.”