El Nino Kabusu Bitti Diye Sevinmeyin: La Nina Felaketi Başlıyor!
El Nino'nun yaklaşık bir yıl süren etkisi sona ererken, uzmanlar La Nina'nın yaz sonundan itibaren etkili olmaya başlayacağını ve bu dönemde de sıcaklık rekorlarının devam edebileceğini öngörüyor.
Harita Kıpkırmızı Olunca Uyarılar Art Arda Geldi: "Sıcak Günler Bitti Çok Daha Sıcak Günler Kapıda!"
LA NİNA NEDİR?
Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen El Nino hava olayı, okyanuslara kıyısı olan bölgelerde ve dünya genelinde sıcaklık artışına neden olurken, La Nina ise bunun tersi şekilde dünya için daha soğuk hava koşulları anlamına geliyor. Bu iki hava olayı arasında geçişte de nötr, yani doğal hava olayları geçerli oluyor.
Dikkat İstanbul Bugün Kavrulacak! 45 Derece Uyarısı Geldi
Genellikle 9-12 ay etkili olan El Nino ve La Nina, bazı yıllarda daha uzun sürebiliyor. 2 ila 7 yılda bir meydana gelen ve geçen yıl haziran ayında başlayıp bu yılın nisan ayında sona eren El Nino'nun ardından, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA) tahminlerine göre birkaç ay nötr koşulların yaşanması ve yaz sonuna doğru da La Nina hava olayının etkili olmaya başlaması bekleniyor.
La Nina döneminde, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olayları yaşanma riski artıyor. Bu durum, tarımsal üretimi ve gıda güvenliğini olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca, La Nina döneminde bazı bölgelerde deniz seviyesinin yükselmesi ve fırtınaların artması da gözlemlenebiliyor.
SICAKLIK REKORLARI KIRILABİLİR
Uzmanlar, El Nino'nun sona ermesine rağmen La Nina'nın da sıcaklık rekorlarının kırılmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Bu nedenle, yetkililerin ve halkın La Nina'nın olası etkilerine karşı hazırlıklı olması gerektiği vurgulanıyor.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, dünya geneli açısından El Nino'nun ekstrem bir durum oluşturduğunu, bununla birlikte La Nina'nın da başka bir problem getirici hava olayı olduğunu söyledi.
El Nino ve La Nina'nın salınan hava olayları olduğunu, sıcaklığın yukarı çıkmasında El Nino, aşağı inmesinde de La Nina yaşandığını anlatan Kurnaz, buna karşın La Nina döneminde de sıcaklık rekorları kırılabileceğine dikkati çekti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞİDDETLİ HALE GELDİ
Kurnaz, "Şimdi La Nina tarafına geliyoruz, muhtemelen yazın sonu, eylül başı gibi La Nina etkilerini görüyor olacağız. La Nina ortalama sıcaklıkların aşağıya düşmesidir ama El Nino 3 yıl hiç görülmese ve bu 3 yıl boyunca La Nina olsa bile yüksek sıcaklık rekoru kırılır çünkü arka taraftaki iklim değişikliği çok şiddetli hale geldi" diye konuştu.
La Nina'nın Türkiye'ye yağışlar açısından çok şiddetli bir etkisinin olmayacağını ancak dünyanın pek çok bölgesinde yağış rejiminin değişeceği öngörüsünü paylaşan Kurnaz, ABD'nin La Nina ile birlikte gelecek olan en kuvvetli kasırga sezonuna hazırlandığını, La Nina'nın yağış ve fırtınaların şiddetlenmesi gibi felaketler getirdiğini aktardı.
İstanbul'a her zaman kar yağabileceğini ancak bunun her geçen yıl biraz daha sürpriz kabul edileceğini dile getiren Kurnaz, La Nina'nın bu ihtimali biraz daha artırdığını bildirdi.
"TÜRKİYE'DEKİ ETKİLERİ DAHA AZ BELİRGİN"
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Dr. Tufan Turp, El Nino ve La Nina dönemlerinde yaşanan dalgalanmaların hava sıcaklıklarında, atmosferik basınç ile rüzgar düzenlerinde ve deniz yüzey suyu sıcaklıklarında değişimlere neden olduğu bilgisini verdi.
İklim değişikliğinin etkisiyle artan sıcaklıkların kuvvetli El Nino ile birlikte rekor seviyelere kolaylıkla eriştiğini vurgulayan Turp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"NOAA’ya göre haziran ile ağustos arası dönemde La Nina'nın gerçekleşme olasılığı yüzde 50. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezinin (ECMWF) yine bu ay içerisinde yapmış olduğu mevsimsel tahminleri de NOAA’nın tahminlerini destekler nitelikte. Son El Nino'nun etkilerinin kuzey yarımkürede yaz boyunca zayıflayarak devam edeceğini ve kış mevsimi başında La Nina beklentisinin daha olası olduğunu beyan ediyor."
Türkiye'de El Nino ve La Nina etkilerinin Pasifik Adaları, Okyanusya, Avustralya, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Asya gibi bölgelerdeki kadar belirgin olmadığını ve bu nedenle Türkiye özelinde net biçimde değerlendirme yapmanın doğru olmayabileceğini ifade eden Turp, bu hava olaylarının Türkiye'deki etkilerinin küresel ölçekteki etkilerle benzerlik gösterse de daha az belirgin olduğunu ve bu yüzden tutarlı öngörülerde bulunmanın zorlaştığını anlattı.
Turp, "Bundan bağımsız olarak ECMWF’nin önümüzdeki yaza dair mevsimsel tahminleri Avrupa'nın kuzeyinde ortalamanın üstünde, güneyindeki bazı bölgelerde ise ortalamanın altında yağış beklemektedir. Yine önümüzdeki yaz için çok daha sıcak koşullar beklenmekle birlikte özellikle Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda sıcaklık artışlarının çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor" sözlerini sarf etti.