Harita Kıpkırmızı Olunca Uyarılar Art Arda Geldi: "Sıcak Günler Bitti Çok Daha Sıcak Günler Kapıda!"

Harita Kıpkırmızı Olunca Uyarılar Art Arda Geldi: "Sıcak Günler Bitti Çok Daha Sıcak Günler Kapıda!"
Haziran ayıyla birlikte aşırı sıcaklar da bir anda ülkeye giriş yaptı. Meteorolojinin hava tahmin haritasına göre bu hafta termometreler 40'a dayanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki sosyal medya hesabından aşırı sıcaklarla ilgili bir uyarı yaptı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Barış Önol ise "Sıcak günler bitti çok daha sıcak günler kapıda"dedi.

Haziran ayı Afrika sıcaklarıyla beraber geldi. 1 Haziran'dan itibaren sıcaklıklar ülke genelinde yükselmeye başladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava tahmin haritasında bu hafta pek çok ilde termometrelerin 40 dereceyi zorlayacağı görülüyor.

10 DERECE ARTACAK

Meteorolojiden yapılan uyarıda sıcaklıkların hafta ortasına kadar batı, iç ve güney kesimlerde 6-10 derece artmasının beklendiği kaydedildi. Yapılan uyarıda "Günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında açık alanda bulunmamaları hususunda dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.

BİR UYARI DA BAKAN'DAN GELDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yurt genelinde bugünden itibaren artması beklenen sıcaklıkların bazı illerde 40 derecenin üzerine çıkacağını bildirdi.

Özhaseki sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün hava tahmin raporuna göre, yurdumuz genelinde bugünden itibaren hava sıcaklıklarında artış beklenmektedir.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üstünde seyretmesi, bazı illerimizde sıcaklıkların 40 derece ve üzerinde olması öngörülüyor.

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün verileri uyarınca;

Yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını istirham ediyorum.

Ülkemizin akciğeri olan ormanlarımızda herhangi bir yangın meydana gelmemesi için vatandaşlarımızın duyarlı hareket etmelerini bekliyorum."

"SICAK GÜNLER BİTTİ ÇOK DAHA SICAK GÜNLER KAPIDA"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi'nden (ECMWF) elde ettikleri tahminlerine göre, Türkiye’nin bugünden itibaren sıcak hava dalgası içinde olduğuna vurgu yaptı.

62750.jpg

Sıcaklık tahminleri gösteren grafikleri de paylaşan Prof. Dr. Önol, şu uyarıda bulundu:

“Bugünden itibaren sıcak hava dalgası içindeyiz. Pazartesi ve salı günleri sıcaklıklar daha da yükselecek. Grafikler tahmin için ürettiğimiz simülasyonlardan, günlük maksimum sıcaklıklar. Haziran ayının ilk haftası ve 40 dereceyi aşan sıcaklıklar. Sıcak günler bitti, çok daha sıcak günler kapıda. Kıpkırmızı gezegen."

62750-1.jpg

İşte Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün önümüzdeki günlere ilişkin hava tahmin haritaları:

ekran-alintisi.png

2.png

3.png

İlgili Haberler