Ekim ayı hak ihlalleri raporu açıklandı

Ekim ayı hak ihlalleri raporu açıklandı
Ekim ayı hak ihlalleri raporuna göre, 243 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 243 kişinin yaşam hakkı ihlal edilirken, 210 kişi de işkence ve kötü muameleye uğradı.

Birgün'ün haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, Ekim ayında 243 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi. İfade özgürlüğü kapsamında ise, Suriye Operasyonu’na ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle 839 kişi hakkında inceleme başlatıldı, 186 kişinin gözaltına alındı ve bunlardan 24'ü tutuklandı.

155 kişi iş cinayetinde yitirildi

‘Yaşam Hakkı İhlalleri’ kapsamında, yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olaylarında 3, cezaevlerinde 1, silahlı çatışmalarda 47, kara mayınları, sahipsiz ve patlayıcılarla 1, kadın cinayetlerinde 36 ve iş cinayetlerinde 155 kişi hayatını kaybetti.

Eylemlerde 354 kişi gözaltına alındı

Ekim ayı içerisinde en az 90 etkinlik ve basın açıklamasına müdahale edilirken 20 etkinlik, gösteri ve tiyatro yasaklandı. Etkinlik ve eylemlerde gözaltına alınanların sayısı 354'ü buldu. Toplantı ve gösteriler nedeniyle açılan davalarda 12 kişi tutuklandı.

Düşünce ve ifade özgürlüğü kısıtlandı

Ekim ayında, bir gazeteci tutuklanırken altı gazeteci gözaltına alındı. Üç gazeteci ve basın çalışanı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle para cezasına mahkum edildi. Konuşmaları ya da yazıları nedeniyle iki sanatçı hapis cezasına mahkum edildi. Şanlıurfa Viranşehir’de sekiz sanatçı “düğünlerde Kürtçe şarkı” söylediği gerekçesiyle gözaltına alındı. Altı milletvekili ve bir belediye eş başkanı hakkında konuşmaları, sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı. Üç belediyeye kayyum atandı.

Etiketler :