Eğitim sistemini eleştirenlere 'başörtü' yanıtı

Eğitim sistemini eleştirenlere 'başörtü' yanıtı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okullaşma oranıyla ilgili konuşurken konuyu eğitim sistemi ile ilgili eleştiride bulunanlara getirdi. Özer, kadına şiddeti konuşanların, başörtüsü ile ilgili sessiz kaldığını öne sürdü.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’da düzenlenen 6’ncı Tarih Kültür Medeniyet Semineri’n katıldı.

Özer, burada yaptığı konuşmada bakanlığın çalışmalarını anlattıktan sonra, “Şimdi bu manzaraya baktığımız zaman bugün eğitimle ilgili konuşanlar, dün bu ülkenin çocuklarının eğitimle buluşmasını engelleyenler olduğunu görüyoruz. Bu ülkede başörtüsü yasakları, eğitim erişimi için neden bariyer olarak kullanıldı. Onlar bugün kadına şiddetle ilgili konuşuyorlar ama başörtüsünden dolayı eğitime erişemeyen kadınlar olduğu zaman, tek bir kelime konuşmadılar" ifadelerini kullandı.

“2000’li yılların başında eğitimimiz de çok iyi durumda değildi”

Özer'in açıklamaları şöyle:

"Sadece anaokulu oranları değil, 2000’li yılların başında eğitimimiz de çok iyi durumda değildi. Okul öncesi 5 yaşındakilerin okullaşma oranı sadece yüzde 11, ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44’tü. Yükseköğretimdeki okullaşma oranları ise sadece yüzde 14’tü. Bu oranlara ulaşabilmek için sadece fiziksel yatırım değil, sosyal politikalar da yapıldı. Öğrencilere şartlı eğitim yardımlarından bursa kadar, taşımalı eğitimden ücretsiz kitaplara, yardımcı kaynaklara kadar her türlü imkan sağlandı. Son zamanlarda eğitim gündeminde farklı yaklaşımlar önerilmeye başlandı. Şu anda bizim eğitim sistemimizde 1.8 milyon öğrenci ücretsiz olarak yemek yiyor. Özellikle son bir yılda okul öncesinde, bu atılımımızda yaklaşık 400 bin okul öncesi öğrencimize ücretsiz olarak yemek veriyoruz.

“Başortüsü nedeniyle eğitime erişemeyen kadınlar için tek kelime etmediler”

Şimdi bu manzaraya baktığımız zaman bugün eğitimle ilgili konuşanlar, dün bu ülkenin çocuklarının eğitimle buluşmasını engelleyenler olduğunu görüyoruz. Bu ülkede başörtüsü yasakları, eğitim erişimi için neden bariyer olarak kullanıldı. Onlar bugün kadına şiddetle ilgili konuşuyorlar ama başörtüsünden dolayı eğitime erişemeyen kadınlar olduğu zaman, tek bir kelime konuşmadılar. Bugün beyin göçüyle ilgili konuşanlar, kadınlar eğitim hakkından mahrum oldukları ve yurt dışına gittikleri zaman onlar hiç beyin göçüyle ilgili konuşmadılar.

Gerçekten bakanlık dönemimde eğitimle ilgili hangi konuyu götürdüysem ekonomik koşulları zorlamasına rağmen her zaman eğitim sistemimizin yanında öğretmenlerimizin yanında olduğu için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarım. İnşallah bizler de bu gelinen noktada, eğitimde evrenselleşmeye kitleselleşme evresi tamamlandıktan sonra daha fazla kaliteye odaklanarak daha fazla eğitimde fırsat eşitliğine odaklanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın genel çerçevesini çizmiş olduğu Türkiye yüzyılı vizyonuna sahip gençleri yetiştirmek için sizlerle elle yürüyeceğiz.”

Kaynak:DHA

Etiketler :